U trendu

Word – Zaštita vaših dokumenata

Microsoft Word vam omogućava da sve svoje radove zaštitite od neovlašćenog pristupa na više načina. Postoje u osnovi dva načina za zaštitu dokumenata:

  • Zaštita lozinkom za otvaranje dokumenta – Ovim načinom niko neće moći da uopšte otvori dokument u Word-u, tj. otvaranje je moguće samo povlašćenima koji imaju lozinku. Ovde imamo dva tipa lozinke:
    • Lozinka za samo otvaranje dokumenta (Password to Open) – ovde korisnik pre otvaranja dokumenta dobija dijalog prozor u kome mora da unese lozinku.
    • Lozinka za izmene u dokumentu (Password to Modify) – ovde postavljate lozinku da bi obezbedili dokument kako bi samo odabrani mogli da prave izmene u zaštićenom dokumentu.
    Postavljanje lozinke ide tako što izaberete „Tools -> Options“, pređete na karticu „Save“ u okviru dijalog prozora „Options“. U sekciji „File sharing options for“ unesite lozinke dužine do 15 karaktera. Pri unosu pazite na mala i velika slova, pošto je ovo polje Case-sensitive. Kliknite na kraju na „OK“, dobićete dijalog prozor „Confirm Password“ u kome ćete ponoviti prethodno unetu lozinku (dobićete poruku o grešci ako pogrešite unos drugi put). Kada konačno kliknete na „OK“, snimite dokument da bi ste aktivirali lozinku za dati dokument.

  • Zaštita dokumenta davanjem atributa-statusa „Read-Only“ – Ovim načinom dati dokument se može učitati u Word, ali samo za čitanje. Bilo kakve izmene nisu dozvoljene. Da bi aktivirali ovu opciju pozovite meni „Tools -> Options“ i potvrdite poslednje polje za potvrdu „Read Only Recommended“. Na ovaj način će svako ko otvara dotični dokument videti dijalog prozor koji predlaže da se dokument otvori u „Read Only“ režimu. Ako kliknete na „Yes“, dokument se otvara kao Read Only. Ako izaberete „No“ dokument će se otvoriti kao i svaki dokument. Znači, ova opcija zaštite se svodi na volju korisnika dokumenta kako će ga učitati. Da bi dokument prebacili u potpuni „Read Only“ status, pređite u Windows Explorer, klinite na ime dokumenta desnim tasterom i izaberite opciju „Properties“. U novom dijalog prozoru potvrdite (check-irajte) polje za potvrdu „Read-Only“. Na ovaj način neće biti dozvoljene nikakve izmene na dokumentu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.