Zamena za DVD

Nismo se još navikli ni na DVD, a već se razgovara o onome što će doći posle njega. Zato, ako nemate DVD, nemojte da ga kupujete već sačekajte tu novu tehnologiju. Šalu na stranu, na razvoju tehnologije budućnosti najozbiljnije rade kompanije Toshiba i NEC s jedne strane, a s druge Sony sa još osam firmi. Pominjemo „strane“, jer se radi o oštroj konkurenciji i pitanju ko će voditi na tržištu skladištenja podataka u budućnosti.

Kompanija Sony predstavila je nedavno prvi DVD uređaj na svetu koji koristi plavi laser i omogućuje snimanje pet puta veće količine podataka na jednom disku. Standardni DVD uređaji koriste crveni laser, koji radi na nižoj frekvenciji i većoj talasnoj dužini, dok plavi laser odlikuje rad na višoj frekvenciji i manjoj talasnoj dužini. Upravo zbog tih osobina plavog lasera, moguće je gušće zapisivati podatke na istom prostoru. Umesto 133 minuta filma, na DVD se može smestiti čitavih 12 sati snimka u visokoj rezoluciji ili, jezikom brojki, umesto 4,7 Gb – pohraniti 23 Gb podataka. Sony-jev uređaj moći će da čita sadržaj diskova snimljenih pomoću uređaja sa crvenim laserom u formatima DVD-R i DVD-RW, ali neće „prepoznavati“ formate DVD-RAM i DVD+RW.

Konkurencija – firme Toshiba i NEC, predlaže nešto drugo; njihova tehnologija nosi naziv AOD (Advanced Optical Disc), takođe je zasnovana na upotrebi plavog lasera, ali se na diskove može snimiti veća količina podataka. Uskoro će Toshiba predstaviti dvostrani optički disk, iste veličine kao i diskovi koji se upotrebljavaju na CD i DVD uređajima, na koji može da stane čitavih 36 Gb podataka. Postoji i jednostrana verzija, na koju staje 20 Gb. Nedavno su kompanije Toshiba i NEC, na sajmu CeBIT u Hanoveru, predstavile i uređaje koji mogu da pišu i čitaju ovakve diskove.

Ipak, ovaj format još uvek neće biti dostupan na tržištu, jer njegov razvoj i dalje traje. Firme Sony, Hitachi, LG Electronics, Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sharp i Thomson Multimedia, koje su zajednički razvile svoju tehnologiju koja upotrebljava plavi laser, nalaze se u prednosti, jer je uređaj firme Sony već u prodavnicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.