U trendu

Zaštitite decu od loših sadržaja na Internetu (II deo)

Kao što smo rekli u prethodnom prilogu, ne postoji potpuna i stopostotna zaštita dece na Internetu, osim prisustva roditelja. Ali, postoje određene mere koje možete i trebate preduzeti, radi što efikasnije zaštite. U prethodnom teksu smo obradili nekoliko mogućnosti, a u ovom nastavljamo sa drugim metodama (sigurni provajderi, filtrirana pretraživanja itd.):

 1. Bezbedni Internet provajderi (ISP – Internet Service Provider)
  U svetu postoje specijalizovani Internet provajderi koji deci omogućavaju pristup samo proverenim sadržajima. Primer je američki "AOL" koji je pokrenuo servis samo za decu, gde je oformio dečiji Internet prostor i u kome čak prati i sobe za chat -ovanje. Nadamo se da će ovakvih primera biti mnogo više, i da će se Internet provajderi više okrenuti najmlađoj populaciji.
 2. Filtrirana pretraživanja
  Skoro svi svetski pretraživači nude filtrirana pretraživanja za decu. Pretraživanje se koristi kao i kod ostalih pretraživača, ali sajtovi sa neprikladnim sadržajem se ne prikazuju u rezultatima. Kao primere, navešćemo dva dečja filterisana pretraživača: Yahooligans koji nudi obimnu listu manuelno proverenih sajtova, i AltaVista Family Filter koji u rezultatima blokira sajtove po određenim ključnim rečima i frazama (pa zbog toga nije mnogo efektivan).
 3. Postavite deci određena pravila
  Kao što su vas nekada, vaši roditelji, upozoravali da ne komunicirate sa nepoznatima, tako i vi treba da postavite deci određena pravila ponašanja, kojih treba da se pridržavaju prilikom samostalnog surfovanja. A evo i nekih smernica:
  • Uverite se da vaša deca shvataju, da ne smeju da se susretnu ni sa kim u realnom životu (bez roditeljskog nadzora), a koga su upoznala preko mreže. Ljudi preko mreže često nisu iskreni u pogledu toga: ko su, šta su, i kakve su im namere.
  • Podučite decu da ne treba da preko mreže daju nikakve lične informacije, kao što su: ime i prezime, adresa ili telefon.
  • Naučite ih da nikada ne odgovaraju na e-mail i chat poruke nepoznatih osoba (i uverite se da vas obaveštavaju o prispeću istih).
  • Naučite ih da, kad god se susretnu sa skarednim ili zastrašujućim sadržajem (tekst, slike), da mogu da kliknu dugme "Back" (nazad) ili da se isključe sa Interneta (naravno, i da obaveste starije).
 4. Da li je sigurno da deca koriste e-mail?
  Interaktivna strana Interneta predstavlja veliku pretnju za decu, tako da po ovom pitanju uvek treba biti "dodatno" oprezan. Najbolji prilaz ovom problemu je da sa decom delite isti Internet nalog (naravno i e-mail nalog), tako da vi možete da proverite svu pristiglu poštu. Na ovaj način ćete i onemogućiti decu da daju informacije o sebi, i blokirati komunikaciju dece sa nepoznatim osobama.
 5. Da li treba decu dopustiti da učestvuju u sobama za ćaskanje (chat rooms)?
  Sigurno da ne bi trebalo bez ikakve roditeljske kontrole, i to sve dok deca ne nauče pravila bezbednosti. Dečiji "chat room"-ovi su najverovatnije bezbedni, ali nikada nisu potpuno bezbedni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.