U trendu

Zaštitna odeća za decu

Porast kriminala među mladim ljudima, čak i među decom, sve je izraženiji. Pored međusobnih sukoba, ova populacija izložena je i mnogim opasnostima od napada starijih maloletnika i odraslih ljudi. Japan je u tom pogledu jedna od najsigurnijih zemalja u svetu. Međutim, ni u toj zemlji ove pojave ne mogu se zanemariti. To je naročito izraženo u poslednjih nekoliko godina – odigralo se nekoliko događaja u kojima je život dece bio ugrožen, a neki od njih su se i tragično završili.

Nakon tih događaja, usledili su, posebno među roditeljima, zahtevi da se nešto preduzme radi zaštite. Pored uobičajenih metoda zaštite Japanci su to uradili i na sebi svojstven hi-tech način. Među hi-tech proizvodima koji bi trebalo da odigraju zaštitnu ulogu u neposrednoj opasnosti mališana pojavile su se jakne i majice (duksevi) napravljeni od specijalnog materijala otpornog na ubod nožem i sličnim oštrim predmetima. Ove proizvode napravila je japanska kompanija Madre.

Kompanija Madre osnovana je 1989. godine i najpre je pružala usluge čuvanja vrlo male dece (bejbisitera ili bejbisiterki), a kasnije je svoju delatnost proširila na zaštitu školske dece. Njene nove ideje takođe su povezane sa zaštitom dece, ali ovoga puta se ona direktno obavlja pomenutim zaštitnim odevnim predmetima – jaknama i majicama (duksevima).

Na prvi pogled oni izgledaju sasvim obično. Međutim, nisu nimalo obični jer su napravljeni od specijalne vrste materijala pod nazivom Specter. Ta vrsta materijala koristi se za izradu američkih vojnih i policijskih uniformi, kao i u industriji američkih vojnih vozila i letilica. Za izradu ovih odevnih predmeta tom materijalu dodate su i niti od staklenih vlakana, tako da se dobija materijal koji je deset puta čvršći od čelika.

Mada od zaštite dece nema vrednije stvari, mora se priznati da jakne i majice kompanije Madre nisu nimalo jeftine. Cena jakne je 43.900 jena (oko 400 dolara), a majica (duks) košta 38.900 jena (354 dolara). Za kupovinu oba odevna predmeta treba izdvojiti 80.000 jena (729 dolara). Kompanija Madre je svoje proizvode najpre ponudila preko svog web sajta. Usledili su mnogobrojni zahtevi za kupovinu, ne samo iz Japana već i iz Južne Koreje, Amerike i Evrope.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.