U trendu

„Zelene“ bombe

Svake godine skoro 170 kvadratnih kilometara tropskih kišnih šuma nestane zbog preterane seče. Ukoliko se taj trend nastavi do 2030. godine, tropske šume bi mogle u potpunosti da nestanu, kao i veliki broj biljnih i životinjskih vrsta u njima. Deforestacija je odgovorna za 20-procentno globalno povećanje emisije štetnih gasova koji prouzrokuju klimatske promene. Područje Amazona u Južnoj Americi, kao i južna i jugoistočna Azija, najviše su pogođeni trendom deforestacije.
Međutim, naučnici su otkrili najbolji način borbe protiv uništavanja zelenih područja planete Zemlje. Reč je od "seme bombama" (seedbombs) dizajnera Vanga Jin Voka (Hwang Jin wook) i prijatelja. Seme bomba je nekonvencionalni tip rasprskavajuće bombe dizajniran tako da, za razliku od svojih vojnih "sestara", pomogne u zaštiti planete Zemlje. Naime, kada se seme bomba baci na "napadnuto" područje, ona se rasprsne u vazduhu ispuštajući desetak "bojevih glava" naoružanih biljnim semenom.
Prilikom pada na zemlju kapsule sa semenom se ukopavaju u tlo, gde u stvari počinje njihova borba. Naime, zaštitna kapsula oko semena pruža mladoj biljci sve potrebne uslove za brzo napredovanje. Kako biljka sve više raste, kapsula napravljena od biorazgradive plastike se raspada omogućavajući razvoj korena u tlu. Koncept seme bombe inspirisan je legendarnim američkim pilotom Gejlom S. Halversonom (Gale S. Halverson), koji je tokom Drugog svetskog rata, koristeći maramice kao padobrane, nemačkoj deci bacao slatkiše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.