U trendu

Želite bolju internet konekciju kod kuće? Isprobajte ove trikove

Mnogima od nas Wi-FI je jedna od stvari bez kojih danas teško možemo da zamislimo svakodnevicu, a kad Wi-Fi signal nije onakav kakav bi trebalo da bude, svima nam dođe da čupamo kosu. Naravno, sami možete da uradite nekoliko koraka kako bi poboljšali kvalitet signala u kući.

Lokacija je uvek ključ

Ako vam se ruter nalazi iza televizora, razmislite o tome da ga preselite. Idealna lokacija bila bi u središtu stana i da nije blizu prepreka poput zidova ili metalnih predmeta. I da nije na podu već na povišenom mestu. Naravno, idealna situacija nije ni kod koga, ali što bolje uspete da ga pozicionirate, imaćete manje stresova sa signalom kada hodate kroz kuću ili stan. Antene svakako moraju da stoje uspravno.

Nadogradite softver

Proizvođači često rade softverska rešenja, kako bi poboljšali performanse uređaja i zato ima smisla da ugradite poslednju verziju. Ako uređaj ima opciju automatske nadogradnje, uključite je.

Promenite kanal

U zgradama ili gusto naseljenim ulicama izgledi su da će biti veliki broj Wi-Fi mreža, što može da dovede do degradiranja signala. Mreže rade na različitim kanalima i trebalo bi koristiti one koji nisu zauzeti mrežama oko vas. Aplikacije poput Wi-Fi Analyzera mogu da vam pokažu sve mreže i kanale koje koriste.

Odredite prioritete

Ako vaš ruter ima QoS (Quality of Service) opciju, onda možete da odredite prioritete internetskog saobraćaja, zavisno od aplikacija. Recimo skidanju podataka možete dati manji prioritet u odnosu na npr, gledanje Netflixa.

Povećajte domet

Ako vam promene kanal, frekvencija ili softver ne donose koristi, mogli biste da isprobate uređaje za povećanje dometa bežične mreže, prenosi portal 24sata. Takvi uređaji prikupe signal i šalju ga dalje, ali dosta oslabljenog. Opcija su i adapteri koji preko električne mreže omogućuju da pošaljete signal kroz zidnu utičnicu. Na taj način na drugom delu kuće možete da postavite dodatni ruter koji će služiti kao pristupna tačka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar