U trendu

Zlato – ubica tumora

Zlato u medicinskoj tehnologiji sve je češće tema na stručnim kongresima. Pri tome je fokus na novoj varijanti zlata, nanočesticama ovog metala. Zlatni nanoštapići dužine od 20 do 40 nanometara obećavaju mnogo na polju medicine; na primer, u ranom otkrivanju raka prostate. Postupak se radi tako što se pacijentu ubrizga tečnost s malom koncentracijom zlatnih štapića, koji imaju sloj antitela. Slikovito rečeno, ubrizgani štapići imaju ulogu tragača osetljivog na ćelije raka. Zatim se tkivo osvetljava slabim infracrvenim laserom. Na tome radi i Ivon Kol (Yvonne Kohl), naučnica na Fraunhofer institutu za biomedicinsku tehniku u Sankt Ingbertu, u Nemačkoj.
"Za godinu ili dve moglo bi se početi s kliničkim studijama", nada se Kolova. Isto važi za još jednu ideju – da se nanoštapići zlata koriste i za uništavanje tumora. "Štapiće dovodimo do tumora pomoću antitela. Štapići se zakače za ćelije raka, a mi ih onda osvetlimo infracrvenim zracima", kaže Majkl Korti (Michael Cortie), profesor nanotehnologije na Tehničkom univerzitetu u Sidneju.
Zlato kao ubica tumora ambiciozna je vizija koja bi mogla postati stvarnost najranije za osam do deset godina. Na tome radi nekoliko timova u svetu. Naučnici s Tajvana slučajno su 1997. godine otkrili nanodeliće zlata, milion puta manje od milimetra. Tek poslednjih godina stručnjaci su otkrili metod za proizvodnju zlatnih štapića željene veličine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.