U trendu

Ako prijatelj(ica) pozajmljuje, a ne vraća

Imate prijatelja ili prijateljicu koji su vam u principu dragi. Ma, super su! Nisu savršeni, naravno, ali ko jeste? Međutim, postoji jedna njihova osobina koja vas užasno živcira: često i rado pozajmljuju stvari od vas, a vi posle toga treba da "rodite mečku" (nezavisno od toga kog ste pola) da biste svoje sopstvene stvari dobili nazad, nekad i nakon nekoliko meseci. Volite vi svog prijatelja ili prijateljicu, ali stvari koje im pozajmljujete potrebne su i vama, plus, čak i kada vam nisu baš odmah neophodne, stvarno ne mislite da je neka "fora" da neko drži vašu stvar kod sebe mesecima. Tako kukate tom prijatelju ili prijateljici ili besnite, ali ne previše – ne želite da ih uvredite ili povredite, ne želite da ih odbijete od sebe, samo želite da ono što pozajme od vas vrate u nekom razumnom roku. Međutim, nikakva kuknjava ni bešnjenje ne pomažu, i više ne znate šta da radite. Da prestanete da se družite s toliko neodgovornom osobom?
Nema razloga za toliko drastične mere. Svakako da je normalno što želite da vam stvari budu vraćene, ali nikakva svađa nije neophodna, a još manje raskidanje prijateljstva. Ako vam je ta osoba inače dobar prijatelj ili prijateljica, nastavite da se družite s njom – a evo i kako da izađete na kraj s nevraćanjem stvari na vreme.
Smireno objasnite tom prijatelju ili prijateljici da su stvari koje im pozajmljujete potrebne i vama. Čak i da nisu, vaše su, pa nije u redu da ih oni drže toliko dugo. Pošto su vam dragi, dajte im još jednu šansu s pozajmljivanjem; ako vam, uprkos vašim argumentima, ne vrate stvari na vreme, nastavite da se družite s njima, ali prestanite da im pozajmljujete stvari.
Hoće li se vaš drug ili drugarica naljutiti na vas ako prestanete da im pozajmljujete stvari? Verovatno. Mirno i ne dopuštajući nikakvu raspravu objasnite im zbog čega tako postupate. Hoće li vaš prijatelj ili prijateljica prestati da se druži s vama ako odbijete da mu/joj pozajmljujete stvari? Neće ako im je stalo do vas. Ako prestanu da se druže s vama, znači da vam nikad nisu ni bili prijatelji, negu su vas samo iskorišćavali – u tom slučaju biće vam bolje bez njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar