Odbiti nekog na lep način

Dešava se: neko želi vezu s vama, a vi jednostavno niste zainteresovani. Tada je potrebno odbiti, a opet, dobro je ako tu osobu možete da povredite što je manje moguće – ni vama ne bi bilo lako da ste zaljubljeni u nekog koga jednostavno ne zanimate.
Kako nekog odbiti na „lep“ način (navodnici su tu jer nijedno odbijanje ne može baš da bude okarakterisano kao lepo – to je nešto što se mora obaviti, ali u čemu niko neće uživati)? Prva i osnovna stvar jeste da tu osobu ni na koji način ne navedete na ideju da ste bar u nekoj meri zainteresovani. Budite učtivi. Možete se nasmešiti, ali neka osmeh ne bude ohrabrujući ni suviše prijateljski, jer ćete tako poslati pogrešnu poruku. Održavajte kontakt očima. Što je pre moguće, pređite na ono glavno – recite da ste polaskani ili da cenite pažnju, ali da nemate takva osećanja prema toj osobi.
Budite fini, ali i iskreni. Nemojte reći da biste radije samo da budete prijatelji ako s tom osobom ne želite ni prijateljstvo. Budite direktni, nemojte pričati stvari tipa „da su okolnosti drugačije…“. Sve treba da prođe bez suvišnog objašnjavanja i razvlačenja situacije – niste zainteresovani, i to je to.
Možda vam se ovakvo ponašanje čini grubim, ali ono to zapravo nije. Vi niste zainteresovani, i da na ma koji način nagovestite da ste u nekoj meri zainteresovani za nešto, to bi samo dalo lažnu nadu toj osobi i povećalo joj bol kada shvati istinu. Osoba koju odbijate može da se naljuti, pa i da vas uvredi – nemojte joj to zameriti, niko ne voli kad se otvori, učini ranjivim, i onda bude odbijen.
Još nešto: ta osoba koja vas ne zanima može da se oseti očajno, da pokuša sve i svašta da bi vas navela da se predomislite, obeća vam sve i svašta, emotivno vas ucenjuje – ne nasedajte na bilo šta od toga. Niste zainteresovani, rekli ste „ne“ i ostanite pri tome. Naravno, cela ova priča važi ako vas ta osoba stvarno uopšte ne zanima, a ne ako vas možda malčice i zanima, a možda i malko više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.