U trendu

Ako sve činite za druge

Drugarica vas telefonom zamoli da joj pozajmite određenu majicu za večerašnju žurku. To vam je omiljena majica i vi ste htele da je obučete, ali kako odbiti dobru drugaricu? Treba i da joj odnesete majicu, što vam ostavlja manje vremena za spremanje nego što ste mislile da ćete imati, ali nema veze – stvarno vam je dobra drugarica. Uz to, treba i onom drugu da odnesete CD, a treba i…
Lepo je pomagati prijateljima i za svaku je pohvalu ako ste nesebična osoba koja se uvek trudi da pomogne i olakša drugima. Samo, ne treba ni sa tim preterivati. Ipak morate misliti i na sebe, a ne samo jurcati za druge. U suprotnom, rizikujete da ste hronično iscrpljeni, da svi govore da ste super, ali da se vi, zapravo, uopšte ne osećate super, nego da ste stalno u nekoj frci i da ne sastavite ni dva minuta u toku dana kad možete da se opustite.
Kako znati šta je prava mera, a šta preterivanje? Pogledajte svoj život i razmislite kako se osećate. Ako se uspaničite svaki put kad vas neko zamoli za uslugu jer nemate pojma kad još i to da uradite (a nekako ne možete da odbijete), ako se toliko zatrpavate raznim obavezama da stalno kasnite, ako noću loše spavate i teško vam je da se opustite – onda definitivno preterujete i trebalo bi malo da "iskulirate".
Kako promeniti ovakvo stanje stvari? Može vam pomoći da za početak napravite popis svega što treba da uradite, a onda sa tog popisa precrtate sve ono što zapravo nije vaša obaveza. Nije to nikakav sebičluk – ako stalno jurcate unaokolo obavljajući milion stvari odjednom, ionako većinu toga nećete obaviti kako treba, plus ćete stalno kasniti. Svedite taj popis na neku razumnu meru stvari koje stvarno možete da stignete da uradite.
Zatim, napravite još jedan popis: na njega stavite neke lepe stvari kojima možete da obradujete sebe, recimo, gledanje nekog dobrog filma, zvanje prijatelja sa kojima se niste čuli sto godina, možda i dogovor da odete s njima na kafu ili basket… Svaki put kad uspešno obavite neku od obaveza sa prvog spiska, častite sebe nečim sa drugog spiska.
To vam deluje kao previše lenčarenja? Nije – lepo se kaže da ko nije za sebe, nije ni za druge. Pored toga, u ovoj ideji jasno je naznačeno da prvo obavite obavezu, a onda uradite nešto za svoje zadovoljstvo. Isprobajte ovaj "recept" i videćete da ćete se brzo osećati mnogo vedrije i opuštenije, a tada se i sve one obaveze lakše i brže završavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)