najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ako želite uspeh

Svako bi voleo da je uspešan, makar u nečemu (i svako i jeste uspešan bar u nečemu, čak i ako toga nije svestan), ali nije mali broj onih koji su uvereni da nisu baš mnogo pametni i da je zato uspeh za njih nemoguć. Međutim, koeficijent inteligencije uopšte nije presudan za uspeh u životu.
Može vam se učiniti čudnom tvrdnja da mnogi za sebe veruju da nisu baš bistri, ali ako vam kod kuće ili u društvu ponavljaju da ste glupi, ili ako vam slabo ide u školi (možda vam je i neki nastavnik otvoreno rekao da ste neinteligentni), lako se može desiti da, nekad i duboko u sebi, iako se od te ideje na svesnom nivou branite, posumnjate u svoju inteligenciju. A onda čujete za nekog da je baš pametan i da mu zato sve ide, i pomislite da, ako je tako, nema šanse da vi postignete uspeh – kako ćete, kad nemate dovoljno dobar mozak za to? Istina je, zapravo, da se lako može desiti da imate sasvim solidne šanse za uspeh.
Naime, nije sve u koeficijentu inteligencije. Inteligenciju treba i iskoristiti – a mnogi su suviše lenji da to učine, ulenje se jer im u početku sve lako ide od ruke, a kasnije, kad je već neophodan trud, suviše su navikli na to da rade malo ili nimalo i mrzi ih da se potrude. Pored toga, neka istraživanja pokazuju da, kada se uporede uspešni i neuspešni ljudi, koeficijent inteligencije i stručne sposobnosti sudeluju sa 15 posto u uspehu, dok je emocionalna inteligencija ta koja je čak 85 posto odgovorna za nečiji uspeh.
Emocionalna inteligencija je ono što vam omogućava da razumete ljude oko sebe, pomaže vam da iz njih izvučete ono pozitivno, da ih zarazite optimizmom, umesto da na njih prenesete strahove i zbunjenost. Tada vas oni prihvataju kao svog lidera, kao nekog ko će im svima pomoći – i tada vas slušaju i rade ono što im kažete. Što je još bolje, emocionalna inteligencija je tek malim delom urođena, dok se najvećim delom uči tokom života. Kako? Proučavajte psihologiju, a još i više posmatrajte ljude oko sebe i trudite se da razumete njihove motive, šta ih pokreće, a šta ih plaši. Ako neki postupak ne razumete, nemojte se stideti da pitate za objašnjenje (ako se ne radi o nečemu ličnom, a s tom osobom niste dovoljno bliski da biste smeli da postavite takvo pitanje) – u najvećem broju slučajeva dobićete odgovor, jer ljudi vole kad se neko interesuje za njih i vole da pričaju o sebi.
Emocionalna inteligencija nije nešto što se stiče preko noći, ali ako budete uporni, čak i ako se pribojavate da vam mentalne sposobnosti baš i nisu neke, uspećete – a onda ćete imati ispunjen najvažniji uslov da postignete uspeh kakav ste sanjali, i da još pri tom navedete one oko vas da se osećaju dobro i da im bude drago da vas podrže.
Ključ uspeha nije, kako neki veruju, biti “suvi genije”, već umeti s ljudima – jer uspeh i postižete među ljudima.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    …da budemo blisko… samo da ne pretjeram, inače sve prelazi u svoju “suprotnost”, koja takođe može da se “iskoristi” i iskoristi… Ih! Taj maler samo da mi ne iskočiš i spadneš… sa “udice”. Diši malo, Nato! A ne samo da drhturiš i smijuljiš se, već?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike