Al’ ste besni! (2)

Bes i agresivnost su potpuno normalna pojava. Međutim, problematično je to što nekad dovedu do gubitka kontrole nad sopstvenim ponašanjem, gubitka toliko velikog da možete da povredite i sebe i druge. Srećom, kontrola je nešto što se uči, i može da je nauči svako.
Kako sprečiti sebe u previše agresivnim, ili čak i fizički nasilnim ispadima? Nema univerzalne metode, ali ima postupaka koji pomažu. Duboko disanje smiruje. Pomaže i opuštanje vilice – da li ste primetili da vam se vilica stegne kad ste besni? Jako je teško biti besan kad vam je vilica opuštena, pa možete pokušati da je svesno opustite i tako se smirite. Pomaže i redovno bavljenje fizičkom aktivnošću, ono popravlja raspoloženje, pomaže da se nagomilana agresija (a nagomila se u svakom od nas, ne samo u vama) izbaci, plus je i, nakon što se "zdravo izmorite", teško biti baš besan.
Dobra ideja je i izbegavati alkohol, cigarete i droge (sve!); čak i ako vas nešto od toga nakratko opusti, zapravo vas na duže staze čini nervoznijim i sklonijim izlivima besa. Osećate da se bes nakuplja u vama? Naterajte sebe da se nasmešite – i sklonite se negde gde nije verovatno da ćete nekog povrediti.
Razmislite. Setite se situacija u kojima ste osetili veliki bes i pokušajte da "prokljuvite" šta vas je tačno razbesnelo. Budite što precizniji (možete i da zapišete na papir šta vas sve "dovodi do ludila"). A onda, kada znate šta je to od čega se razbesnite, znate i kakve situacije treba da izbegavate kad god je moguće. Veliki broj ljudi koji vam deluju neverovatno mirno i kao da ih nikad ništa ne izbaci iz takta nije "po prirodi nesposoban za agresivnost", nego su samo naučili šta je to tačno što ih razbesni i trude se da ne dospeju u takve situacije; mnogi od njih bi se razbesneli baš kao i vi da ih neko dirne tamo gde su osetljivi.
I dalje vam ne uspeva da se kontrolišete? Onda to izlazi iz okvira laičkog teksta, ali uopšte ne znači da je to nešto s čime se ne možete izboriti. Kontrola je nešto što se može naučiti; ako ne možete sami, potražite pomoć stručnjaka (za početak, psihologa). Postoje stručni metodi, i oni pomažu. Veoma je bitno da znate da niste jedini koji se tako osećaju, i da se ne radi o problemu koji se ne može rešiti, niste "osuđeni" na to da imate izlive besa kojima povređujete i sebe i druge. Kontrola je nekad nešto što se teško uči, ali je može naučiti svako ko to zaista želi, i nakon toga se osećati mnogo bolje i biti mnogo srećniji. Ne odustajte, i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.