U trendu

Čistoća vašeg kompjutera

Koliko često čistite svoj kompjuter (obrišete prašinu s tastature, monitora, kućišta, očistite miš…)? Statistike pokazuju da većina ljudi ne čisti dovoljno često ni kompjuter kod kuće ni onaj na poslu, a to onda dovodi do veoma neprijatnih posledica.
Ne govorimo o mogućim posledicama po sam kompjuter, već po vas i vaše zdravlje. Recimo, nedavno su sprovođena istraživanja u nekim firmama, i ustanovljeno je da su tastature koje koriste zaposleni toliko prljave, što od prašine, što zbog toga što mnogi imaju običaj da jedu za kompjuterom, da je jesti u blizini njihovog kompjutera higijenski vrlo slično (nadamo se da ne jedete ništa dok čitate ovo) tome kada bi neko jeo u blizini WC šolje. Ne zvuči baš prijatno, zar ne?
Većina ljudi, i mlađih i starijih, i onih koji su u firmama i onih koji kod kuće sede za kompjuterom, ima običaj da u isto vreme jede; slično kao što se istovremeno jede i pije i gleda televizija. Pored toga što tako možete da isprljate kompjuter (ili i da napravite neku štetu, ako vam se sok prospe po nekom delu računara), ugrožavate sopstveno zdravlje jer se tu onda nakupi jako mnogo mikroorganizama. To onda dovodi do drastično povećane mogućnosti da se inficirate nečim; nekada to bude infekcija kože, nekada bilo šta do čega bi i inače moglo doći kad jedete u prljavom okruženju neopranim rukama.
Jedan od čestih problema koji se javljaju zbog nedovoljno čestog čišćenja delova kompjutera su rozace. To je kožno oboljenje, izgleda kao pojasevi crvene kože na licu, najčešće uz kosmate delove. Rozace je moguće izlečiti uz pomoć preparata koje vam prepiše dermatolog, samo što to lečenje jako dugo traje (mesecima i mesecima i mesecima) i morate biti jako uporni i vrlo disciplinovano se pridržavati svih uputstava koje dobijete. Vrlo čest uzrok rozacea je prašina koja se nakupi na ekranu kompjutera – zbog statičkog elektriciteta, ekran dosta privlači prašinu, i ako se ta prašina redovno ne uklanja, eto problema.
Šta da učinite? Jedna dobra ideja je da ne jedete i ne pijete za kompjuterom (teško da će bilo ko sprovesti tu ideju u delo – o pušenju za kompjuterom, što takođe ne bi trebalo raditi, nećemo). A još jedna dobra ideja, za koju se nadamo da ćete je sprovesti u delo, jeste da redovno (svakog dana) čistite svoj kompjuter. Obrišite prašinu s njega, a sve delove koje redovno dodirujete rukama (miš, tastatura) povremeno očistite alkoholom.
Nakon što izvesno vreme budete redovno čistili kompjuter, bićete iznenađeni kad shvatite koliko vas manje peku oči, koliko manje šmrcate i kijate, i koliko ređe dobijate neke blesave infekcije i infekcijice za koje pojma niste imali da ste ih pokupili u sopstvenoj sobi, sa svog sopstvenog kompjutera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.