Ćudljivost nije privlačna

Ima osoba koje su po prirodi ćudljive, sklone naglim promenama raspoloženja, a ta osobina postaje još izraženija u pubertetu, zbog hormonskih promena koje se dešavaju u organizmu. Ćudljivost ume da bude prilično nezgodna, pa i odbojna onima oko vas.
Recimo, skloni ste naglim promenama raspoloženja, ni sami ne znate zašto je to tako, a imate dečka ili devojku. Čas ste lepo raspoloženi kad ste s njima, pa se onda naglo snuždite i ni do čega vam nije, ili se samo tako razbesnite i dođe vam da izudarate nekog… A vaš dečko ili devojka ne shvataju šta vam je, pitaju se da li su oni tu nešto skrivili. Neretko, takvo ponašanje im postane suviše zamorno i ostave vas, ne zato što vas ne vole, nego više ne mogu da podnesu da se, na primer, malo-malo pa bez ikakvog stvarnog razloga izderete na njih.
Da ne bude zabune: mada je jasno da je prijatnije biti s nekim ko je uvek lepo raspoložen i s kime možete da se opustite i uživate, niko nije u stanju da uvek bude u dobrom raspoloženju, niti će iko iole normalan to očekivati od vas. Međutim, jedno je ponekad biti loše raspoložen, pa i naglo, bez ikakvog vidljivog povoda, promeniti raspoloženje, a nešto sasvim drugo dopustiti tom novom, negativnom raspoloženju da vas ponese tako da se istresete na nekog, recimo, na voljenu osobu. Malo ko je sklon da trpi da ga tretirate kao kantu za svoj emotivni otpad, a još je i manje onih koji su voljni to da trpe na iole duže staze.
Zato, molimo vas, vodite računa o načinu na koji se ponašate. Obratite pažnju na svoja osećanja. Kad osetite da postaju negativna i da vam je potrebno da to izbacite iz sebe, pronađite način da to učinite a da nikog ne povredite. Nekima za to pomaže, bilo da se radi o naglom besu ili neraspoloženosti, džoging, nekima neka druga intenzivna fizička aktivnost (kikboksing, recimo), i to pomaže i momcima i devojkama – pored toga što izbacite negativnu energiju iz sebe, prilikom treniranja ili bilo koje intenzivne fizičke aktivnosti luči se endorfin, hormon koji vam popravlja raspoloženje. Ili, možete pokušati da kroz neku umetnost izbacite to što osećate iz sebe – pisanje priča ili pesama, crtanje, slikanje, vajanje… Ne moraju to da budu fenomenalna umetnička dela, ne smeta ni ako izgledaju kao da je trogodišnje dete nešto žvrljnulo, svejedno može da pomogne.
Naravno, neće vam uvek uspeti da negativna osećanja izbacite iz sebe na način koji nikog neće povrediti, povremeno će vam se dešavati da planete na nekog ili se samo snuždite bez vidljivog razloga, i to je u redu, može se desiti svakom. Važno je da se potrudite da ne dopustite da vam nagle promene raspoloženja upravljaju životom tako da sve oterate od sebe, povremeni incidenti to ipak neće učiniti.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    Poslije toliko godina, moram da progovorim, pa makar na oko… Vi ste komentare objavljivali u skraćenom obliku. Možda zbog preglomaznosti teksta, a pomalo i zato što sam od prijašnje godine svakodnevno pisala, a vi u cjelosti objavljivali, pa mi se osladilo što me inspiracija vuče na vaše strane zvane „Život“, i sada čuvem sve tekstove koje ikad napišem, ali im se ne vraćam revnosno. Kažem, slatko je to, imati „pokretni blog“ i ovdje, i na FB, a pomalo davno i na WordPress-u. Pišemo se i mislim na vas. Srdačno od mene!

  2. Nataša Gajić

    Promjena koda ne mora da znači da ćemo aparat pokvariti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike