U trendu

Čudo moderne tehnologije: jakna

Jakna, šta je sad pa tu čudesno? Imate ih nekoliko, neke novije, neke starije i već ofucane; volite „kul“ jakne, ali zaista ne vidite nikakvo čudo u njima. Jakne o kojima ovde govorimo su malo drugačije, naime, spoj minijaturnih tehničkih stvarčica i odeće. Sa tim se već neko vreme pokušavalo, međutim, ljudi koji su na tome radili bili su kompjuteraši, tehničari, a kao takvi mnogo su više pažnje posvećivali tehničkoj upotrebljivosti, pa njihovi proizvodi, mada sasvim upotrebljivi, i nisu nešto lepo izgledali. Sada su modni kreatori preuzeli stvar u svoje ruke, pa je rezultat mnogo zanimljiviji.

Proizvod o kome govorimo ima naziv „PC za nošenje“, a proizvođač je „Pioneer“. Radi se o jakni „kul“ izgleda, u čiji je rukav ušiven savitljivi ekrančić na kome se ispisuju računarski podaci; recimo, mapa dela grada u kome se trenutno nalazite, sa obeleženim kafićima, restoranima, autobuskim stanicama, zanimljivim radnjama i buticima. Iz kragne jakne izlaze priključci za slušalice. Kada stavite slušalice, slušate muziku iz mp3 plejera, koji je isto tako ugrađen u jaknu. Podrazumeva se da su svi ovi uređaji vodootporni, jer jaknu morate ponekad i da operete.

Ova jakna nije jedinstvena. Minhenski „Infineon“ proizveo je skijašku jaknu u koju su utkani mobilni telefon i mp3 plejer. U kragni te jakne je mikrofon, a kontrolni tasteri su na rukavu. Zvuk do vas dopire ili putem običnih slušalica, ili preko šlema sa ugrađenim minijaturnim zvučnicima. U svakom slučaju, imate na raspolaganju osam sati muzike ili slušanja telefonskog sagovornika. Cena? Za sada, 640 dolara. Neki kritičari upozoravaju na to da će se skijašima sa ovakvim jaknama češće dešavati nezgode, jer će gledati u tastere na rukavu, umesto u to kuda skijaju.

Zanimljive stvarčice, zar ne? Mada, možda je bolje sačekati na masovnu proizvodnju – tada će i cene biti razumnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.