Da li ste zaljubljeni?

Želite brz odgovor na ovo često, ali vrlo komplikovano pitanje? Odgovor nije sasvim jednostavan ni lak. Ono što vam može izgledati kao ljubav možda nije ništa više do izuzetna privlačnost. Neko se zaljubljuje brzo i često, dok drugi nikada nisu zaljubljeni onoliko koliko osećaju požudu. Sve to može biti vrlo zbunjujuće za mlade ljude. Romantične veze su novost u vašim životima, a samim tim su i nepoznanica – ne znate šta da očekujete od svega toga. Preplavljeni ste novim emocijama i osećate da se one i te kako razlikuju. Šta je ljubav? Zbog čega želim ljubavnu vezu sa nekim osobama, a sa drugima ne? Kako srce bira partnera? Zašto se ljubav završava… Na ta pitanja stvarno nije lako odgovoriti.

Požuda se lako može pomešati sa osećanjem zaljubljenosti. To je onaj vrlo moćan osećaj fizičke privlačnosti. Požuda je seksualne prirode – privlačnost koju pre stvara hemija nego istinska želja. Obično nas tako privlače ljudi koje ne poznajemo dobro, oni o kojima možemo da fantaziramo bez posledica. Rekosmo, tinejdžeri brkaju ta dva snažna osećanja (i mnogi odrasli, da budemo iskreni), verujući da su doživeli neku vrstu kratke, ali uzvišene ljubavi; razlog je jednostavan: to su novi osećaji, a pop kultura prodaje seks i ljubav u istom paketu, pa ih je lako zameniti.

Ljubav nije požuda. Ona je mnogo više od fizičke privlačnosti. Naravno, takva privlačnost jeste jedan od faktora, ali ljubav je dublja od toga. Osnova je prijateljstvo, briga, posvećenost i poverenje. Kada ste zaljubljeni, imate najboljeg mogućeg prijatelja na svojoj strani. Osećate da vas i duhovno privlači. Ljubav je kada ste veoma zainteresovani za partnerovu sreću. Ljubav nije ljubomora; nije svađa; nije takmičenje. To je pozitivno osećanje – potpuno otkrivanje vaših najskrivenijih emocija drugom biću, jer znate da će se odnositi prema njima bolje nego vi sami. Ljubav čini da se osećate dobro, nikako loše. Podstiče vas da budete bolja osoba, da ne budete destruktivni prema sebi ili drugima. Sve manje od toga je požuda, duboko prijateljstvo ili dopadanje.

Kada shvatite razliku, možete lakše razumeti prirodu svojih osećanja i emocija druge osobe. Otkrijte da li vaša ljubav cveta ili postaje dublja. Ukoliko se prepoznate u sedam od devet ponuđenih pretpostavki, verovatno ste zaljubljeni:

1. Osoba koja vam se dopada čini da se osećate posebno i dobro.

2. Znate da i partner oseća isto što i vi.

3. Kada ste ljubomorni na partnera, u dubini osećate da je to neosnovano. Verujete da vas neće izneveriti niti pokvariti vašu vezu.

4. Ništa ne čini da se osećate tako spokojno kao kad ste zajedno.

5. Ukoliko se i posvađate, pomirite se u roku od nekoliko sati, jer ništa nije bitnije od mogućnosti da izrazite prava osećanja (iako ona ponekad izazovu sukob).

6. Vaš partner nikada ne traži da birate između njega i prijatelja ili porodice; ako izaberete njega, znate da za izbor postoji dobar razlog i da je to uvek vaša i samo vaša odluka.

7. Ni vi ni vaš partner nemate potrebu da međusobno testirate odanost ili osećanja.

8. Više ste svoji kada ste sa partnerom nego sa bilo kim drugim.

9. Ako je seks sastavni deo vašeg odnosa, zasnovan je na obostranoj želji i nije stvar dokazivanja ili popuštanja pod pritiskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.