Deluje baš kao avantura…

Kada gledate neke filmove ili serije, vidite sve i svašta, i ne baš uvek u pravom svetlu; recimo, vidite pljačkaše (ili lopove, ili kako vam se više sviđa) kao neku vrstu heroja. U nekim filmovima videćete likove koji bi trebalo da su „kul“, a neke od njihovih odlika su da piju do besvesti ili popuše neverovatan broj cigareta; videćete ljude kako na najrazličitije načine krše zakon (prebijaju druge ljude, nekad i ubiju nekog, puše marihuanu (intravenozne narkomane zasad još niko nije stavio u film kao pozitivce), šire viruse po kompjuterskim sistemima…), a predstavljeni su, u suštini, kao veoma pozitivni likovi.
E, sad, teško da će neko baš za ubistvo pomisliti da je „kul“ i da može biti u redu (normalna osoba će se, čak i ako u čistoj samoodbrani ubije nekog, do kraja života osećati krivom zbog toga), ali desi se da neka mlada osoba pomisli kako, recimo, krađa može biti „samo zezanje“, „avantura“ ili nešto slično tome. Ipak, nije tako – nikad.
Naravno, kad vidite „gotivnog“ glumca ili glumicu kako vešto, da ih niko ne primeti, ukradu neku stvar, mogu vam izgledati simpatično (pogotovo što ništa nisu ukrali od vas, plus, naravno, što znate da je to ipak samo film). Tako i lik koji stalno beži iz škole može izgledati simpatično, kao i veselo pijano društvo koje se neprestano smeje glupim forama, ili… Mnogo toga na filmu može da izgleda simpatično, i to je sasvim u redu – dokle god ste svesni nekih stvari.
Te stvari su sledeće: to je samo film (ili serija, knjiga, šta god – tek, nije stvarni život), i to što nešto izgleda zabavno u filmu ne znači da je zabavno i u stvarnom životu. U stvarnom životu krađa i prebijanje ljudi su protivzakoniti i mogu vas odvesti pravo u popravni dom (ili zatvor, ako ste punoletni). To nipošto nisu avanture niti zabavne stvari i, ma koliko vama skočio adrenalin dok radite nešto od toga, ma koliko vam, možda, sve to izgledalo uzbudljivo, nije nimalo „kul“. Ne funkcioniše ni rezon tipa „ma ja to uzimam iz prodavnice, znači, ne kradem od nekog određeno, prema tome, nikog stvarno ne oštećujem“. Kao jedno, krađa je krađa, a kao drugo, svaki manjak u robi moraju da plate zaposleni u toj prodavnici – šta vam je prodavačica skrivila, pa da njoj odbijaju od plate jer je vama bilo baš zabavno da probate da uzmete nešto i da vas niko u tome ne uhvati?!
Ukoliko želite avanturu, uzbuđenje i zabavu, bavite se nekim izazovnim sportom – splavarenjem, paraglajdingom, padobranstvom, ronjenjem… Planinarenje, takođe, može da bude veoma uzbudljivo. Odaberite neku aktivnost koja će vama doneti uzbuđenje, a da pri tom niko ne bude povređen – onda ćete zaista biti „kul“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.