U trendu

Devojke koje ne pokazuju osećanja

Dečaci često budu naučeni da nije za muškarce da pokazuju osećanja, ili da je za muškarca prikladno da od osećanja pokaže samo ona agresivna, dok je veće i raznolikije pokazivanje emocija samo za devojke. I onda im (ne samo zbog toga, naravno) prilično smeta kad devojke ne pokazuju osećanja, naročito ako su s tom devojkom u vezi.
Osećanja imaju svi, bez obzira na uzrast i pol. Ne osećaju svi sve isto, ali zdrava, normalna osoba će svakako imati osećanja. Da li će ih i koliko pokazivati to je već drugo pitanje; to zavisi od načina kako je vaspitana, kao i od svega kroz šta je u životu prošla – ako je, recimo, po njenom iskustvu pokazivanje osećanja nešto što dovede do toga da bude povređena (bilo fizički, bilo ismevanjem, odbacivanjem i slično), vrlo je verovatno da će se potruditi da nauči da osećanja ne pokazuje. Ili, ako je po njenom iskustvu "kul" ne pokazivati osećanja (ima i toga, ljudi vas cene jer se ne uzrujavate, jer misle da ste neranjivi i da ništa ne može da vas pogodi, malo vam i zavide jer kao da ste iznad svega), i tada bi mogla da se potrudi da to nauči. I to mogu da nauče momci i devojke podjednako dobro.
Samo, to onda može da dovede do zbunjenosti momaka ako neka devojka ne pokazuje osećanja. Ima dečaka koji bi joj se na neki način divili zbog toga – devojka, a tako "jaka" – ali bi se istovremeno i pitali kakva je to devojka, jer su naučeni da je pokazivanje osećanja nešto što devojke rade, nešto što je normalno za devojke. To pokazivanje osećanja nekad može da bude iritirajuće, ako je preterano, može da bude prava gnjavaža, ali i dalje spada u nesvesni "mentalni paket" koji se napravi oko pojma "devojka", i onda može strahovito da zbuni ako se neka devojka ne ponaša tako. Nešto se tu ne uklapa u sliku sveta na kakvu su naučeni (nikakva tragedija, slika sveta se s vremena na vreme modifikuje, onda kad naučite nove stvari).
U vezi, takvo ponašanje može da bude problem, i to čak i više nego kad momci slabo pokazuju osećanja. Jeste, trebalo bi da i jedno i drugo pokazuju osećanja, kakva je to ljubavna veza ako se emocije skrivaju, ali je češća pojava da dečko ne pokazuje osećanja, ili ih nedovoljno pokazuje, ili ih pokazuje na neki način koji devojke ne prepoznaju, one onda pričaju s drugaricama, s majkom, starijom sestrom, saznaju da to nije toliko neuobičajeno, dobiju savete kako da postupe… Kad je devojka ta koja slabo pokazuje osećanja, u najvećem broju slučajeva dečko nema ama baš nikakvu predstavu šta u vezi s tim da uradi, ako pita prijatelje o tome, verovatno ni oni neće umeti ništa da mu kažu sem da mu je devojka čudna. A on je voli, sviđa mu se, samo ga to njeno ponašanje strahovito zbunjuje i ne zna kako da postupi, da li nešto nije u redu, da li on u nečemu greši…
Poenta? Bili momak ili devojka, sasvim je u redu i normalno da pokažete šta osećate. Koliko i u kojoj meri ćete pokazati osećanja zavisi od toga kakvi ste i od vaše procene situacije, ali normalno je imati emocije i pokazivati ih – time što ih sakrivate možda nekome delujete jako i "kul", ali na duge staze sabotirate sebe jer se tako izolujete i ne dopuštate ljudima da vam priđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.