Dodeljene Gremi nagrade

Žiri Gremi nagrada dodelio je četrdeset i četvrti put nagrade za najveća dostignuća u muzici za prošlu godinu. Album sa muzikom iz filma „O brate, gde si?“, Ališa Kiz i grupa U2, pobednici su dodele, održane u sredu uveče.

Ališa Kiz je osvojivši pet Gremija (od šest nominacija) potvrdila rekord osvojenih nagrada, koji, sada već zajedno, drži sa pevačicom Lorin Hil (Lauryn Hill), koja je isto toliko osvojila 1999. godine. Ona je uspela za samo godinu dana da se probije među zvezde i osvoji sve nagrade koje su se mogle osvojiti. Osvojila je nagrade za:

  • najboljeg debitanta
  • najbolji R&B album (Songs in A Minor)
  • najbolje vokalno umeće ženskog R&B izvođača
  • najbolju R&B pesmu („Fallin““)
  • pesmu godine („Fallin““)

Kompilacija kantri muzike iz filma braće Koen „O brate, gde si?“ osvojila je čak pet nagrada. Najvredniji Gremi je ipak onaj za album godine, kojim je nadmašio U2, Boba Dilana (Bob Dylan), Autkest (OutKast) i Indiju Ari (India.Arie).

Sa nagradom za najbolje izvođenje (snimak) za „Walk On“, počele su da pljušte nagrade i za U2. Pored ove, oni su do kraja večeri poneli još tri nagrade (od osam nominacija):

  • za najbolje pop izvođenje grupe ili dua za: „Stuck in a Moment You Can“t Get Out Of“
  • za najbolje rok izvođenje dua ili grupe za: „Elevation“
  • za najbolji rok album (All That You Can“t Leave Behind)

Pevačica akustičnog R&B-ja Indija Ari ostala je praznih ruku iako je imala čak sedam nominacija, uključujući i one ključne: za album („Acoustic Soul“) i najbolju pesmu. Iako nominovani za dva Gremija i *NSYNC su ostali bez ove prestižne nagrade.

Kristina Agilera, Mija, Pink i Lil“Kim dobile su Gremi za najbolju pop saradnju vokala za „Lady Marmalade“. Tako su pobedile duete Toni Benet – Bili Džoel, Riki Martin – Kristina Agilera, Brajan Meknajt – Džastin Timberlejk, i Šegi – Rikrok. Za Misi Eliot (Missy „Misdemeanor“ Elliott) to je bio drugi Gremi, a prvi je dobila za najbolje rep solo izvođenje za pesmu „Get Ur Freak On“.

Leni Kravic (Lenny Kravitz) je dobio Gremi kao najbolji muški rok vokal za pesmu „Dig In“ sa albuma „Lenny“. Svoj četvrti Gremi u životu osvojio je pobedivši veterane kao što su: Bob Dilan, Džon Melenkamp i Erik Klepton. Nagradu za najbolje žensko vokalno pop izvođenje dobila je Neli Fertado (Nelly Furtado) za „I“m Like A Bird“, Šade za najbolji pop vokalni album, a Henri Konik Džunior (Harry Connick Jr.) nagradu za tradicionalni pop vokal album. Klepton je dobio nagradu za najbolje pop instrumentalno izvođenje, a Autkest za najbolje rep izvođenje dua ili grupe.

Ali to nije sve! Uskoro ćemo vam preneti i delić atmosfere sa najvećeg muzičkog događaja godine, koji je trajao više od tri sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.