najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dokazano: Zbog društvenih mreža mladi se svađaju sa roditeljima

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 3500 dece u Velikoj Britaniji pokazalo je ono što su mnogi roditelji već primetili: društvene mreže imaju veliki uticaj na ponašanje mladih i sliku koju imaju o sebi.

Studija je obuhvatila decu od 10 do 15  godina, a pokazalo se da je samo 53 posto mladih, koji više od tri sata dnevno vise na Fejsbuku ili Tviteru zadovoljno svojim izgledom, u odnosu na 82 posto kod dece istog doba koja ne koriste društvene mreže.

Klinci koji više vremena provode na društvenim mrežama takođe imaju veće šanse da budu u lošijim odnosima sa roditeljima, a prvi znakovi zavisnosti od društvenih mreža odraziće se i na njihovim školskim neuspesima.

Istraživanje je takođe pokazalo da su veće šanse da će se na zurenje u ekran navući devojčice, a čak 17 posto dece priznalo je da je pritom trpelo vršnjačko nasilje.

Ipak, kada je u pitanju upis na fakultet, čini se da društvene mreže ipak podstiču nastavak školovanja. Razlika je mala, ali 90 posto „zavisnika“ planira da nastavi školovanje, u odnosu na 87 posto onih koji društvene mreže koriste umereno, odnosno 82 posto onih koji Fejsbuk i Tviter uopšte ne koriste, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike