Drugarica prilepak

Bliskost s drugaricom je super, samo što ćete ipak želeti i nešto prostora za disanje – a može se desiti da vam prijateljica jednostavno ne pruža taj prostor. Tada je neophodno staviti joj do znanja da vam njeno ponašanje smeta.
Na šta konkretno mislimo? Ima onih koji se „zalepe“ za vas; recimo, drugarica vas svuda prati, svuda izlazi s vama, podrazumeva da ćete, kuda god da idete, da povedete i nju… To nije nikakav problem ako se to i vama dopada, ako obe uživate u tome da ste nerazdvojne i da vas svi koji vas znaju smatraju sijamskim bliznakinjama. Međutim, takvo njeno ponašanje jeste problem ako vi ne želite da ste konstantno s njom, ako želite da se družite i s drugim ljudima, a bez nje. Šta tada uraditi?
Makar vas njeno ponašanje i nerviralo, nemojte biti grube. Ona je verovatno veoma nesigurna i nesamostalna (znamo, može prilično da nervira kad je neko kao pijavica prilepljen uz vas), ali teško da ima zlu nameru. Dogovorite se o izlasku s osobom s kojom želite da izađete, a onda drugarici prilepku recite za taj dogovor – i recite joj i da ste planirale da izađete samo s tom osobom, ne i s njom. Može vam se učiniti da će sve lakše proći ako drugarici prilepku kažete da ta osoba hoće o nečemu da priča s vama, ali samo s vama, pa ste zato tako isplanirale, međutim, na duže staze to nije dobra ideja. Olakšaće vam taj jedan izlazak, ali ćete posle toga stalno morati da smišljate neke tajanstvene i dramatične izgovore zašto i „prilepka“ ne vodite sa sobom, što se može pokazato prilično zamornim. Zato je najbolje zadržati se na: „Izlazim s tom-i-tom osobom, planirali smo da samo nas dve/nas dvoje izađemo.“
Hoće li se drugarica prilepak naljutiti na vas? Moguće je. Međutim, ako joj objasnite da vam je ona jako draga, ali da vam ipak nije sijamska bliznakinja i da povremeno želite da izađete i u malo drugačijem društvu, trebalo bi da to s vremenom prihvati. A ako ne prihvati? Ako zbog toga prestane da se druži s vama? Onda ste se verovatno družili s bolesno posesivnom osobom koja bi da bude centar vašeg sveta, što znači da će vam biti bolje bez nje – zaboleće vas što vas prijateljica ostavlja, ali ćete i vrlo brzo osetiti olakšanje, kao da vam je teret pao s leđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.