U trendu

Dva kondoma bezbednija od jednog?

Kad se o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti radi, mnogo je pogrešnih uverenja i nedovoljne informisanosti, što onda dovede do toga da dobijete polno prenosivu bolest ili da vi ili vaša devojka ostanete u drugom stanju. Jedna od takvih pričica je da, ako želite da budete baš bezbedni, dečko treba da stavi dva kondoma.
Nedovoljna informisanost i nedovoljna briga za svoje zdravlje i za zdravlje voljene osobe dovode do svakakvih pogrešnih uverenja, kao što su: "Ma, nisam valjda toliki baksuz", "Samo smo jednom to radili, nemoguće da sam trudna/da je trudna", "U redu je, izvući ću ga na vreme", "Prekinuti odnos je dobra zaštita"… A ako se dečko i devojka opredele za kondom – dobar izbor jer je, uz pravilnu upotrebu, jedna od najpouzdanijih zaštita i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće – desi se da u želji da budu sto posto sigurni (čuli su da ni kondom ne nudi stoprocentnu sigurnost) upotrebe dva kondoma, smatrajući da im to pruža veću zaštitu od jednog. A istina je suprotna od toga: veća je šansa da se nezgoda desi ako koristite dva kondoma jedan preko drugog nego ako koristite jedan.
U čemu je stvar? U tome što će se, ako dečko stavi dva kondoma jedan preko drugog, ta dva kondoma trljati jedan o drugi, što povećava šansu za pucanje kondoma ili za to da kondom sklizne. A onda zaštite više nema. Da se tako nešto ne bi desilo, kondom treba koristiti prema uputstvu za upotrebu, prethodno proveriti da mu nije istekao rok trajanja i ne držati ga na nekom mestu koje bi ga zagrejalo (bilo koji izvor toplote, uključujući i džep farmerki).
Pohvalno je ako pazite na svoje zdravlje i na zdravlje voljene osobe, i ako koristite kondom, samo ne bi trebalo da smišljate neke svoje načine "za još sigurniju upotrebu", već da se držite postojećih – koje dobijate "crno na belo" uz sam prezervativ.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike