U trendu

Gubite kosu, šta da radite?

Ni momcima ni devojkama se ne sviđa ako odjednom počnu da gube kosu. U najvećem broju slučajeva nema razloga za strah – kosa će ponovo izrasti. Naravno, za svaki slučaj, bilo bi dobro posetiti lekara, čisto da budete sigurni.
Tek što ste ušli u tinejdžerske godine, kosa je počela da vam opada u velikim količinama, a nemate pojma zašto i pitate se šta povodom toga da uradite. Kod nekih momaka radi se jednostavno o genetici – ima momaka koji već u srednjoj školi počnu da ćelave, i tu ne može mnogo da se uradi. U većini ostalih slučajeva gubitak kose nije trajan.
Svaka treća osoba će u nekom trenutku svog života početi primetno da gubi kosu. Nekad je to zbog stresa ili zbog bolesti. Nekada je to zbog problema s hormonima, nekad zbog nekih lekova koje uzimate, nekad jer ne jedete dovoljno, mnogo ste izgubili na težini, pa vam onda i kosa opada. Jake hemikalije, kao što su neke boje za kosu ili neka druga sredstva za kosu, takođe mogu da uzrokuju opadanje kose. Ili kosu previše stegnete kad je skupite u rep i predugo držite tako stegnutu – praktično, sami sebi čupate kosu. A nekad i nema nekog određenog razloga.
Ono što je dobro u celoj stvari je što gubitak kose najčešće nije trajan. Kosa će vam vremenom ponovo izrasti. Bilo bi dobro, ako vam opada kosa, otići lekaru, da vam ispitaju kosu i kožu glave i uvere se da je tu sve zdravo i da kosa ponovo raste. Takođe, možete da tražite i test krvi, da tražite da vam provere nivo vitamina i hormona, da vidite da nije tu problem.
Jednom kada završite s lekarom, idite kod frizera. Tražite da vam napravi frizuru koja dodaje na volumenu i koja prikriva istanjene delove. Posle toga, idite u prodavnicu: kupite zdravu hranu čije će konsumiranje dobro uticati na vašu kosu, hranu kao što je koštunjavo voće, jagode, kupine, maline, borovnice, ribizle, brokoli i riba. Nabavite i šampon, balsam i gel za kosu koji povećavaju volumen. Sve navedeno će vam pomoći dok vam kosa ponovo ne izraste – kosa raste otprilike jedan centimetar mesečno, tako da ćete nakon izvesnog vremena, uz dobru negu i vođenje računa o pravilnoj ishrani, opet imati lepu, bujnu kosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar