Ima li drugarica poremećaj u ishrani? (2)

Kad shvatite da vaša drugarica posle bukvalno svakog obroka namerno povraća (a znate koliko mrzite kada vam je toliko loše da se ispovraćate), prvi impuls vam je verovatno da vrisnete na nju: „Jesi li ti normalna?!“ Međutim, to neće pomoći ni vama ni njoj, ona će se samo osetiti još gore i odbačenije, a nastaviće da povraća (možda čak i prestane da se druži s vama da je ne biste optuživale). Umesto toga, odaberite neko mirno mesto na kome će se ona osećati sigurno i pokušajte da u blagom razgovoru saznate da li ona zaista ima takvih problema. Saslušajte je, bez osuđivanja, i budite pune razumevanja.

Nakon izvesnog posmatranja, zaključili ste da vaša drugarica zaista ima ovakav ili onakav poremećaj u ishrani – šta da učinite? Budite uz drugaricu i nemojte joj prigovarati. Prigovori u ovakvim slučajevima nimalo ne pomažu, jer poremećaji u ishrani ove vrste i nastaju zato što se osoba oseća nesigurno u sebe i nevoljeno – ako joj budete prigovarale, njen problem će se samo pogoršati. Podržavajte je (ne u izgladnjivanju ili povraćanju, naravno), nastojte da joj izgradite samopouzdanje tako što ćete joj isticati kako je ona super osoba, pa će ona s vremenom i sama odlučiti da li joj je potrebna pomoć kako bi prestala da se izgladnjuje ili da povraća.

Sad, ako je situacija s vašom drugaricom otišla toliko daleko da ona stvarno izgleda kao kostur i uz to se redovno onesvešćuje od gladi, ili ako primetite da su joj zubi propali od konstantnog povraćanja i da joj je dah (opet zbog stalnog povraćanja) stalno grozan, moguće je da je prekasno da joj budete samo prijateljska podrška. Tada bi bilo dobro da alarmirate njenu porodicu da ona ima veoma ozbiljan zdravstveni problem, ili, ako znate da je i njena mama opsednuta vitkošću, alarmirajte drugaričinu rodbinu (one članove za koje znate da im je stalo do nje), ili neku drugu odraslu osobu kojoj verujete. U situaciji koja je otišla toliko daleko moguće je da je vašoj drugarici potrebna hitna medicinska pomoć – i da ćete samo moći da se nadate da će preživeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.