U trendu

Joj, opet škola!

S dolaskom nove školske godine, mnoge uhvati nervoza. Ponovo učenje, ocene, roditeljski zahtevi da se postigne uspeh, možda i dolazak u novu školu, možda vam predstoji prijemni ispit… Ta nervoza je normalna i, srećom, moguće ju je ublažiti.
Čega god da se plašite s dolaskom nove školske godine, budite sigurni da niste jedini koji se tako osećaju; mnogi oko vas osećaju se dosta slično vama, samo što malo ko otvoreno priča o tome. Ti strahovi, strepnje, pokušaji i nade zajednički su mnogima oko vas. Niste usamljeni.

Razgovarajte s ljudima oko sebe. Pomenite im kako se osećate. Verujte, biće veliko olakšanje i njima kad čuju da se osećate slično kao i oni, i vama kad saznate da se još ljudi oseća kao i vi, da ne prolazite sami kroz to. Uz to, moguće je da će neko imati neki savet kako da izađete na kraj sa strepnjom, strahom, nervozom, zahtevnim roditeljima, teškoćama u nalaženju prijatelja…

Setite se da je najviše što neko može da traži od vas da date sve od sebe. Ukoliko neko ima veće zahteve i očekivanja od toga, očekivanja te osobe su nerealna, i krivica, ako ih ne ispunite, nije na vama. Potrudite se da date sve od sebe, i srećno!

Nova školska godina takođe može da znači i novi početak. Možete od starta krenuti s učenjem i dobiti dobre ocene, možete steći nove prijatelje, možete izgladiti odnose s nekim sa kime ste bili u sukobu… Iskoristite novi početak, kad već imate priliku za to!

I za kraj, setite se da sve što je novo neko vreme deluje bar malo zastrašujuće – a onda prestane da vas plaši. Kod nekoga to potraje, kod nekoga prođe u nekoliko sekundi… Nekad se desi i da ne primetite da vas je nervoza prošla, pričate tako s prijateljem, i samo u jednom trenutku osetite da ste smireni, niste nervozni, ne strepite – i ne možete čak ni da se setite zbog čega ste se osećali tako nervozno, čega ste se toliko plašili kad to uopšte nije strašno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.