U trendu

Joj, sve me brine!

Dan je bio naporan i pun stresa. Frka u školi, frka u društvu, roditelji su nervozni, posvađali ste se sa simpatijom, ona mala napast od mlađeg brata/sestre nikako da vas pusti na miru… Joj! Uveče ležite u krevetu i ponovo preturate po glavi sve što vam se desilo tog dana, opterećujući se svakom sitnicom. U suštini, niste zadovoljni nijednim (ili skoro nijednim) aspektom svog života i po ceo dan i celo veče razbijate glavu time, razmišljajući kako vam je život totalni „bedak“.

Hej, lakše malo! Takvim razmišljanjem i konstantnom glavoboljom nećete sebi nimalo pomoći – naprotiv, samo ćete se osećati nezadovoljno i deprimirano, a negativan stav prema životu i svemu živom neće vam dopustiti ni da primetite lepe stvari kad vam se dese. Trgnite se malo! Samo ležanjem i kidanjem nećete ništa učiniti – a verujte nam, ma koliko vam život bio bedak, u stanju ste da učinite mnogo toga da to popravite.

Neophodna vam je dobra organizacija, kao i sređivanje misli u glavi, to jest određivanje prioriteta. List papira vam može pomoći u tome – zapišite svaki problem koji vas muči, a zatim uz svaki problem stavite način na koji biste mogli to da rešite (još bolje, nekoliko načina, za slučaj da onaj prvi „ne upali“). Takođe, ukoliko imate puno problema, jasno je da ih ne možete rešiti sve odjednom – nisu se ni stvorili svi odjednom, zar ne? Zato je potrebno da odredite prioritete – šta mora pod hitno da se reši, a šta će istrpeti odlaganje.

Videćete, već i samim tim što ćete staviti na papir sve ono što vas muči osećaćete se bolje – početak neke „akcije“ (a ovo je upravo to) uvek vas „podigne“, a pored toga, jednom kad neke probleme vidite na papiru, verovatno ćete shvatiti da i nisu baš toliko strašni, nego da ste se samo bezrazložno kidali. Konačno, ovakav postupak će vas znatno više usmeriti na praktično rešavanje problema, umesto samo na beskorisno razmišljanje o njima, što vam je samo nezajažljivo „gutalo“ svu životnu energiju.

Dakle, glavu gore i objavite rat brigama i problemima! Vi ste jači od njih – uvek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.