Kad je neko u porodici bolestan (2)

Juče smo pisali o situaciji kada je član vaše porodice bolestan, šta vi sve možete tada, kako da pomognete. Danas donosimo još neke predloge, plus i savete kako da u takvoj situaciji pomognete sebi, jer, sasvim sigurno, ni vama tu nije nimalo lako.
Obolele često može da iznervira kada neko tvrdi da saoseća s njima (čini to u najboljoj nameri, naravno), a da sam nikada nije doživeo ništa slično i, realno gledano, ne može stvarno da zna kako se oni osećaju i kroz šta prolaze. Da do toga ne bi došlo, raspitajte se ima li još nekoga u vašoj blizini ko je prošao kroz nešto slično toj bolesti i razgovarajte s tom osobom o njenom iskustvu (trebalo bi da hoće da priča s vama jednom kad objasnite da pokušavate da pomognete sapatniku po bolesti), a ako ne nađete takvu osobu u blizini, koristite Internet forume (bez odavanja ličnih detalja!).
Uz sve navedeno, uz svu pomoć koju možete da pružite, vi ste i dalje tinejdžer sa sopstvenim problemima i potrebama. Pored toga, čak i da ste stariji, to ne bi značilo da treba u potpunosti da zanemarite sebe – ako „krepate“ od napora, što fizičkog, što emotivnog, nikome nećete moći da pomognete. Neki načini na koje se možete opustiti i predahnuti od pomaganja obolelom: topla kupka, dremanje kad osetite umor, bavljenje sportom ili makar šetnja, gledanje filma, slušanje muzike, čitanje knjige ili stripa, igranje kompjuterskih igara. Imate puno pravo da se i dalje zabavljate. To što je neko vama blizak i drag oboleo nipošto ne znači da ste dužni da konstantno budete mračni i zabrinuti i da se ponašate kao da ste u žalosti.
Ovakva situacija je teška i vama, ne samo obolelom. Zato se nemojte stideti, ako osetite da je i vama potrebna pomoć, da vas neko sasluša, uteši, da vas odmeni u nezi ili da vam bude društvo za malo zabave, da tu pomoć i tražite. Za obolelog člana porodice možete da učinite mnogo, ali nipošto ne treba da budete jedini koji nešto čine, niti da dopustite da sav teret padne na vas – niko nema pravo da to od vas traži. Vi i dalje imate i sopstveni život da živite, i bez obzira na težinu situacije, vaše je puno pravo da to i učinite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.