Nakon gipsa

Ludirali ste se kada nije trebalo. Možda se i niste ludirali, ali vam se svejedno desila nezgoda – prelom kosti. To se može desiti bilo kad i bilo gde – povreda u školi, na zimovanju, na letovanju, kad negde izađete… Naravno, ne dešava se baš lako, naročito ne mladim osobama kao što ste vi – vaše kosti su čvrste i jake. Ipak, može se desiti. Prelom kosti, zavisno od toga koja je kost u pitanju, ume grozno da boli, ali jednom kada vam nameste kost i stave gips, bol s vremenom počne da se smanjuje.

Relativno brzo se naviknete na to šta možete, a šta ne možete s prelomom. Naviknete se na nov način života i znate da je to samo privremeno, dok vam kost ne zaraste. Konačno, dođe i to vreme: kost je zarasla, skidaju vam gips, možda će biti još i neka terapija, ali glavna nezgoda je gotova, ura!
Glavni problem jeste završen, ali ostaje nekoliko sporednih. Kao jedno, najverovatnije je potrebna neka terapija kako bi se delu tela koji zbog preloma niste koristili u potpunosti vratila funkcionalnost. Onda, kad su vam konačno skinuli gips, užasnulo vas je kad ste videli koliko vam je potrebno da taj deo tela operete i koliko je crna voda. Užas! To još nije sve.
Naime, ne samo da morate na nekakve vežbe, možda i na masažu (dobro, taj deo s masažom i nije tako loš), nego vam i koža koja je bila ispod gipsa ne liči ni na šta. Krta je i bez sjaja. Šta je sad pa to?
Pod gipsom nije došlo samo do atrofije mišića nego i do sekundarne atrofije kože. Pošto su mišići bili neaktivni, i periferna cirkulacija je bila slaba, pa je zbog toga i ishrana vaše kože bila slaba. Srećom, to nije problem koji se teško rešava. Potrebno je da svakodnevno nanosite na kožu hranljive preparate i da ih blagim pokretima utrljavate. Kako biste popravili cirkulaciju tog dela kože, s vremena na vreme je blago masirajte i istovremeno štipkajte. Kad imate vremena, nanesite i hranljivu masku na bazi karotina.
Bez brige. Taman kad vam se povređeni deo tela u potpunosti oporavi, ako ne i ranije, oporaviće se i koža. Ta vrsta nevolje s kožom je iritirajuće iskustvo, nimalo oslabljeno time što dolazi taman u vreme kad ste mislili da je problem još malo pa gotov – ali nije ni ništa gore od iritirajućeg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.