Kad se drugarica napije

Veoma ste se radovale izlasku u kafić, klub, na žurku. Radosti jako doprinosi i to što je s vama vaša dobra drugarica – možda baš vaša najbolja drugarica, možda jedna od boljih, u svakom slučaju, devojka koju stvarno gotivite i koja je super društvo. "Lujka" koja definitivno ume da se opusti i da se ludo zabavlja – vi ste pomalo, ili i malo više, stidljive, i onda krišom "skidate" njeno ponašanje da biste naučile kako da budete otvorenije u društvu, kako da prevaziđete stidljivost. Plus vas već i sama njena blizina hrabri i uliva vam sigurnost. Super!
Međutim, kako se veče "zahuktava", stvari i ne izgledaju baš toliko super. Vaša drugarica se opustila – ali previše, i popila više nego što je dobro za nju. Možda i inače ima običaj da pije na žurkama pa je sad preterala, a možda uopšte nije navikla na alkohol, rešila je da proba "sad ili nikad" (što, naravno, znači "odmah sad") i od osobe koja vam uliva hrabrost postala je neko ko vas plaši. Ne znate šta treba da uradite u takvoj situaciji, šta se od vas očekuje. Znate samo da se vaša dobra drugarica ponaša sve čudnije i čudnije i da se vi osećate sve nelagodnije. Najradije biste prosto pobegle kući, zavukle se pod pokrivač i zaboravile na ovo veče. Ipak, svesne ste da to nije ono što bi prava drugarica trebalo da uradi. Nije u redu.
Ono što treba da uradite u takvoj situaciji jeste da pomognete drugarici. Kako? Zavisi u koliko je lošem stanju. Nipošto je nemojte ostaviti samu – moglo bi se desiti da ode s nekim dečkom koga trezna ne bi ni pogledala i da stvari među njima odu predaleko. Pazite da se ne ispovraća na nekoga. Ne dopustite da s bilo kim ode bilo kud; ako ste zajedno došle na žurku (u kafić, klub…), zajedno se i vratite i pobrinite se da bezbedno stigne kući. Ako je neophodno, zovite nekoga od njenih da dođe po nju i odvede je kući; ako vam, ne daj Bože, izgleda kao da se otrovala alkoholom, ne oklevajte da zovete hitnu pomoć. U takvoj situaciji nije bitno koliko će kome biti neprijatno posle toga, kao ni to što bi nekome za kaznu mogli biti zabranjeni izlasci ili ukinut džeparac – bitno je da joj spasete život.
Naravno, najbolja je ona varijanta u kojoj do napijanja i ne dođe – u kojoj se lepo zabavljate uz sokove, čaj ili kafu i u kojoj se ništa ružno ne desi. Ipak, ako vaša drugarica ipak previše popije, makar znate šta treba da uradite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.