U trendu

Kad se osećate bezvoljno

Dešava se: u nekom trenutku u životu sve vam lepo ide – u školi je dobro, kod kuće je sve u redu, super vam je s prijateljima, imate dečka ili devojku s kojima ste srećni – a opet, počnete da se osećate potpuno bezvoljno. Nije vam ni do čega. Znate da bi trebalo da se osećate dobro, kad se okolnosti uzmu u obzir – ali osećate se loše, kao da zapravo nemate ništa, kao da ste sami na svetu.

Kad ste u takvom stanju, počnete i da se ponašate loše. U školi vam bude dosadno pa pobegnete s časova (što vam ne donese nikakvo zadovoljstvo), s prijateljima i dečkom ili devojkom se posvađate, kao i s roditeljima… Ne treba ni da napomenemo da prijatelji, dečko ili devojka, kao ni roditelji, ništa ne učine što bi stvarno prouzrokovalo svađu. Naravno, svi ti sukobi učine da se osetite još lošije – kao da ste apsolutno sami na svetu, niko vas ne voli, nikoga stvarno nemate…

Šta učiniti kad se tako osećate? Kako naći pomoć? Verovali ili ne, ali ono što stvarno pomaže u takvoj situaciji jeste to da se usredsredite na nekog drugog – da pomognete nekom drugom. Možete nakratko volontirati u nekoj dobrotvornoj organizaciji (ili i duže vreme, ako otkrijete da vam se to dopada), možete ponuditi pomoć staroj i slaboj komšinici kojoj bi puno značilo da neko umesto nje ode u prodavnicu, možda joj i pročita nešto… Osvrnite se oko sebe i videćete da ima puno ljudi kojima je pomoć zaista potrebna. U čemu je fora s ovakvim pomaganjem drugima? Kako to oraspoloži vas?

Pomažući na taj način drugima, vidite kako se oni obraduju malim stvarima. Obraduju se tome što im je neko doneo hleb i mleko, obraduju se tome što im je neko poklonio starog plišanog medu ili im pročitao priču. Onda se setite i sami kako i vas umeju da obraduju sitnice i setite se šta sve imate u životu čemu biste mogli da se radujete.

Sad, može se desiti da vam ovakav postupak ne pomogne. Može se desiti da vaša bezvoljnost traje nedeljama ili čak mesecima i da nikako ne uspevate da se oraspoložite niti da se vratite u normalan život. Šta tada? Najbolje bi bilo da se obratite psihologu, jer je u tom slučaju vrlo verovatno da patite od depresije – a to može biti teško, ako ne i nemoguće, rešiti bez stručne pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.