Kad vas „smara“ neko ko vas ne zanima

Velika većina tinejdžera se zaljubi (uglavnom i više puta) ili bar želi da se zaljubi. Žele da imaju vezu, da izlaze s nekim dečkom ili devojkom. Sve to znači da je potrebno i da neki dečko ili devojka budu zainteresovani za vas. Problem nastaje (jedan od mogućih problema, ali ne i jedini) kada se za vas zainteresuje neko ko vas uopšte ne zanima; i ne samo kad se zainteresuje za vas – ako interesovanje nije obostrano, iole inteligentna osoba će odustati – nego i kad ne odustaje, i ne odustaje, i ne odustaje. Ovakva situacija ponekad ume da potraje godinama.

Nekad se desi i da takav dečko ili devojka nađu posrednika, svog druga ili drugaricu, koji vam prenose sve što taj dečko ili devojka žele da vam kažu. To bude prilična gnjavaža. Ne želite baš da se izderete na sirotog posrednika – samo se trudi da pomogne drugu ili drugarici – ali vas cela situacija sve više iritira. Ako tog dečka ili devojku koji se interesuju za vas zapravo i nemate priliku često da vidite, možete se naći u krajnje zbunjujućoj situaciji – kako da okončate to „smaranje“? Ne želite ni prema kome da budete grubi, cela situacija vas zbunjuje – ali ne želite ni da budete ugnjavljeni. Šta učiniti?

Pitanje koje se u startu postavlja, ukoliko ste dopustili da ovakva situacija traje godinama, jeste da li ste sto posto sigurni da vas taj dečko ili devojka ne zanimaju, ili vas ipak malčice zanimaju, samo vam je zbog nečega neprijatno? Možda vas stvarno ne zanimaju, ali nekako vam se sviđa ideja da se neko toliko trudi da privuče vašu pažnju? Jednom kada to raščistite sa sobom, biće jasnije i šta učiniti dalje.

Ukoliko vam se učini da vam se taj dečko ili devojka makar malčice dopadaju, možete pokušati da s njima izađete u šetnju, na sok, u bioskop… Tako ćete nekoliko sati provesti s njima i bićete u prilici da bolje saznate imaju li ikakve šanse kod vas. Ako nemaju, direktno im to recite i odbijte dalji kontakt. Možete im reći, ako se tako osećate, da možete da budete samo prijatelji.

Ako vam se dopada samo količina pažnje koju primate, trebalo bi da znate da nije fer tako koristiti bilo koga i da bi tom dečku ili devojci trebalo uputiti jasan i nedvosmislen signal da niste zainteresovani i da od njih zahtevate da prestanu da vas proganjaju. Ukoliko ste zaključili da niti želite pažnju te osobe, niti ona ima bilo kakve šanse kod vas, i tada je najbolje da joj to otvoreno kažete i da zahtevate da vas ostavi na miru. To možete učiniti i preko posrednika, ali je najbolje tako nešto učiniti lično. Nemojte biti grubi, ali budite odlučni – i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.