Kada vas mlađi brat ili sestra „uhvate na delu“

Volite svog mlađeg brata ili sestru, ali nekada vas stvarno izluđuju. Recimo, nakon dugotrajnog „preganjanja“ s roditeljima, smete ne samo da budete s dečkom ili devojkom već i da ih dovedete kod sebe. Valjda su vaši roditelji zaključili da je bolje da vas „drže na oku“ nego da budete u nekom tamo mračnom parku – a vi, naravno, u svojoj sobi možete da napravite znatno lepšu atmosferu nego u parku. Može i da bude mračno, ako to želite, i tako lepo možete da se mazite… Dok vam malo čudovište, koje je igrom slučaja vaš mlađi brat ili sestra, ne upadne u sobu. Uf!

Vaš prvi impuls je, naravno, da brata ili sestru vrištanjem izbacite iz sobe. Zar baš nikad ne mogu da kucaju pre nego što uđu? Ma koliko vas brat ili sestra iziritirali nenadanim upadanjem u vašu sobu, nemojte vikati na njih. Tako biste ih uplašili, oni bi otrčali kod vaših roditelja i rekli im da ste vikali na njih, moguće je i da bi im ispričali šta su videli. A tada, znate i sami – mogli biste da se oprostite s privatnošću svoje sobe.

Umesto vrištanja, budite ljubazni prema bratu ili sestri. Setite se koju čokoladu, neki drugi slatkiš ili igračku obožavaju – i, za tu priliku, poslužite se mitom. Podmićivanje nije lepo, naročito ne podmićivanje sopstvenog brata ili sestre, ali za tu jednu priliku, nije ništa strašno. Naravno, potrudite se da vam podmićivanje ne pređe u naviku – niti bi po vašeg brata ili sestru bilo dobro da ih svaki čas potplaćujete nečim, niti bi to vama prijalo.

Kada je neposredna opasnost prošla, pobrinite se da se slični upadi više ne dešavaju. Zaključajte vrata. Ako vaši roditelji pitaju zašto zaključavate vrata (kao da ne znaju!), možete im nevino reći da ne želite da vaš mlađi brat ili sestra upadnu bez kucanja, kao što imaju običaj da rade i čuju neki deo vašeg razgovora za koji ipak želite da bude privatan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.