U trendu

Kako je nastalo sujeverje

Ne izlazite iz kuće pre nego što proverite dnevni horoskop u novinama, najradije biste prespavali petak 13, a crne mačke jednostavno mrzite iz dna duše. Ako ste pomalo sujeverni – ništa strašno. Svako se, priznao to ili ne, ponekad povede za uobičajenim praznoverjem. No, ako vas to previše okupira, bilo da se radi o "dobrim" ili "lošim" predskazanjima, zaboravljate da vaš život zavisi jedino od vas samih. Dok sedite skrštenih ruku i čekate da vam stvari padnu s neba, zapitajte se odakle zapravo potiče sujeverje.
U dalekoj prošlosti, kada su naši preci pokušavali da objasne misteriozne pojave i događaje najbolje što su umeli s obzirom na znanje koje su posedovali – pojavilo se prvo sujeverje.
Na primer, pre nego što se razvila nauka, nije bilo jednostavno objasniti i shvatiti tako čudne stvari kao što je pojava ljudske senke kada je sunčano ili odraza čovekovog lika. Drevni narodi pretpostavili su da su senka i odraz deo čovekove duše. Tako se ustalilo verovanje da je duša ranjena ukoliko se razbije ogledalo ili staklo koje reflektuje ljudski odraz.
Danas znamo da naš odraz nije vidljivi deo naše duše, ali još uvek verujemo da je razbijeno ogledalo loš predznak.
Sujeverje je objašnjenje za koje se ljudi hvataju čak i nakon novih saznanja i prihvatanja nepobitnih činjenica koje dokazuju da su ta smešna uverenja neistinita.
Neka od tih objašnjenja su uobičajena i rasprostranjena gotovo po celom svetu:

  • Ne prolazite ispod merdevina – tako prizivate lošu sreću.

  • Razbijeno ogledalo doneće vam sedam godina nesreće.

  • Loš je znak ako vam crna mačka pređe put.

  • Ako ulovite zvezdu padalicu u letu, ispuniće vam se želja.

  • Broj 13 je baksuzan.

  • Zaštitiće vas zečja šapa u džepu ili slične amajlije.

  • Ne ostavljajte tašnu na podu – ostaćete bez novca.

  • Kiša na venčanju, ma koliko uzrujala mladence, predznak je velike sreće.

    Mogli bismo nabrajati u nedogled… Dakle, pazite šta radite – na vreme smo vas upozorili. Naravno, ne zaboravite da potražite odžačare po komšiluku. Ma, znate već kako to ide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar