U trendu

Ko vara, taj i laže

Ne kaže se više „ko laže, taj i krade“, već „ko vara, taj i laže“. Jedno bez drugoga ne ide. A zašto se laže, zašto se vara? Nekada je laž dobronamerna, kako se ne bi povredila osoba kojoj je upućena, laže se usled potrebe za kojekakvim opravdanjem kako bi se izbegla svađa, izbegle „teške“ reči, „pravljenje“ scene.

Ponekad su laži tako slatke, ponekad jednostavno uživate u njima, ne iz nekog posebnog razloga, niti ih izgovarate s nekim specijalnim ciljem, već čisto iz zadovoljstva. Pravite sebi igre i klopke, i posmatrate kako ćete se iz njih izvući. Jedna laž iziskuje drugu, koja se samo prilepi za postojeću i onda krene domino efekat kome nema kraja. Velika je verovatnoća da ćete zaboraviti odakle ste počeli, kako ste šta tačno ispričali, i što je možda bitnije – kome ste šta ispričali.

Igra nije laka, zahteva savršeno pamćenje, što je nemoguće. Nemojte zato sebi praviti bespotrebne smicalice, mogu se obrušiti na vas i predstaviti se, odnosno vas, u najgorem svetlu – onako kako vam uopšte nije palo na pamet. Od takvih igara, počevši od varanja u školi, laganja roditelja i dečka ili devojke, postajete vični u tome i ne prezate od činjenja gluposti jer ste sigurni da ćete se izvući. Ali, nemojte misliti da nećete naleteti na nekoga ko je u tome iskusniji i vičniji.

Osobi jednom uhvaćenoj u laži više nikada ne verujete, s kakvom god namerom te laži bile izgovorene. Preko izgubljenog poverenja u nekoga, ili nekoga u vas, ne prelazi se, i tu je kraj bilo prijateljstvu, bilo ljubavi. Šta god da kažete sebi i koje god motive pronalazili kako biste se samom sebi i njemu/njoj opravdali, znajte da vi to radite isključivo iz ličnih pobuda – sebični ste. To je najveća i najniža prevara. Nikada nije kasno priznati svoju krivicu. Naravno da će vas čekati posledice, ali barem će vas drugi gledati sa malo više poštovanja, a pre svega, sami sebe.

Nemojte nikada sebe izneveriti. Najgore je kada izgubite poverenje u sebe, i zato nije bitno koliko ćete uverljivu laž smisliti kada vi znate njenu „istinosnu vrednost“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.