najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kompjuteri i oči

Ukoliko volite da sedite pred kompjuterom, sigurno su vam vaši brižni roditelji mnogo puta dosad rekli: "Ne bulji toliko u ekran, oslepećeš!", ili već nešto u tom smislu. Da i ne spominjemo mogućnost da ste ljubitelj/ljubiteljka kompjuterskih igara, a igre umeju da budu loše optimizovane ili vaš kompjuter nije dovoljno jak za neku igru, pa to onda "secka", a vama se igra baš dopada i ne prestajete sa igranjem dok vam ne popucaju kapilari u očima, tako da neko pomisli da ste vampir ili da ste mrtvi bolesni (kako to mislite, nikad ne ostajete za kompjuterom baš toliko dugo?!)…
Pored toga što se vaši roditelji brinu za vaše oči, moguće je da ste se zapitali i vi: koliko, zapravo, kompjuterski ekran zaista šteti očima? Da li je tačna uobičajena priča da ekran kvari vaše oči? Ako je tako, šta je s onima kojima je posao da osam sati dnevno ili i više provedu pred ekranom – ako mogu oni (a niste još čuli da je neko od takvih oslepeo), zašto ne biste mogli i vi?
Stručnjaci su se pozabavili ovim pitanjem i došli do sledećeg zaključka: dugotrajno gledanje u kompjuterski ekran ne oštećuje vid. Kada dugo gledate u kompjuterski ekran, jedino što se dešava jeste da ređe trepćete. Posledica toga jeste da se prirodni sloj suza, kome je uloga da štiti oko, isušuje, pa vas zbog toga peku oči i brže se zamaraju.
Ovaj problem sa preteranim isušivanjem očiju nije teško rešiti: povremeno okrenite glavu na stranu i nekoliko puta brzo trepnite. Pored toga, pomaže i da u oči nakapljete veštačke suze, koje možete nabaviti u bilo kojoj apoteci. Sledeći put kad vas roditelji upozore na to da ćete "oči izgubiti od tolikog gledanja u ekran", možete im reći da je naučno dokazano da nećete.
Naravno, vašeg opšteg zdravlja radi, kao i zbog vašeg društvenog života, ipak bi trebalo da se bar povremeno odvojite od kompjutera svog najdražeg i da se malo prošetate, bavite nekim sportom, vidite sa prijateljima… Komjuteri umeju da budu jako zabavni, ali ipak nisu jedino što postoji u životu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike