U trendu

Kukaju o bivšima

Raskid boli, i potpuno je razumljivo ako neko želi da se "pošteno iskuka" o tome. Međutim, ako kukanje posle izvesnog vremena ne prestane, to postane previše zamorno za sve koji to slušaju, a u suštini, ne pomaže stvarno ni osobi koja kuka.
Verovatno i vi znate nekog takvog. Bio/bila je u vezi, nakon izvesnog vremena je došlo do raskida, i sada ta osoba kuka o bivšoj ili o bivšem. U početku, kukanje je bilo razumljivo. Ako se radi o vašem prijatelju ili prijateljici, podržavali ste tu osobu, pomagali joj koliko ste mogli, slušali je, bili joj rame za plakanje, trudili se da je razvedrite, da je zainteresujete za još nešto… Međutim, ta osoba i dalje kuka – moguće je da period kukanja traje duže nego što je trajala sama veza (to se naročito često dešava ako je u pitanju bila prva veza, nekada je nakon nje teško zamisliti da će ikada biti sledeće, a gubitak se jako teško podnosi).
Zašto ljudi nekad toliko dugo kukaju i nikako da prebole vezu? Različiti su razlozi. Nekada je to kukanje i prisećanje jedino što ih još, makar u njihovim mislima, povezuje s osobom s kojom su bili, i ne žele da prekinu tu vezu, sve se nekako nadaju da će im se bivši vratiti. Nekada im prija to što ih neko sluša, što su u centru pažnje, i ne žele da to prestane. Nekada… Mnogo je mogućih razloga, a uglavnom imaju veze kako s njihovom potrebom za pažnjom, tako i s tim što ne žele da prihvate da je gotovo, niti da krenu dalje sa svojim životom. Ne žele nešto novo, hoće da im se vrati ono staro, i tačka.
Šta vi tu da učinite, ako neko vama blizak ne prestaje da kuka i uzdiše za bivšim dečkom ili devojkom? U početku treba pokazati razumevanje i biti podrška i "rame za plakanje", kao i ohrabriti tu osobu da nastavi sa svojim životom, jer život, neminovno, ide dalje. Ali, ako ta faza ne prolazi, možete prvo pokušati s ograničavanjem vremena tokom kojeg dopuštate toj osobi da vam kuka, a zatim menjati temu; kasnije, redovno menjati temu kad kuknjava počne. Ako ni to ne pomogne, staviti toj osobi do znanja da ste tu temu već pretresli hiljadu puta i da vi tu više nikako ne možete da joj pomognete. Ni to ne pomaže? Prorediti kontakte s tom osobom, ili ih na neko vreme prekinuti.
Zvuči surovo? Možda, ali nije fer ni da vi u beskraj morate da slušate nečije uzdisanje i kuknjavu, dok ta osoba i ne pokušava da nastavi sa svojim životom. Pored toga, moglo bi da ispadne da joj nedopuštanjem da kuka činite uslugu, jer će uvideti da vašu pažnju, koju želi, ne može da dobije na taj način, pa će morati da pokuša nešto drugo (da li će to biti promena teme razgovora, ili nalaženje nekog drugog kome će da se jada, ostaje da se vidi). U svakom slučaju, barem ćete vi biti pošteđeni daljih jadikovki, a ta osoba će valjda jednog dana preboleti raskid i prestati da kuka.
A ako vi ne prestajete s jadanjem o bivšem dečku ili devojci, iako je prošlo više vremena od raskida nego što je trajala sama veza? Promenite misli, usredsredite se na neke druge stvari u životu – i, ako ništa drugo, naterajte sebe da prestanete s kukanjem. Jer, ako ne prestanete, ne samo što više nećete biti u vezi nego ćete ostati i bez prijatelja, pošto niko nema baš beskonačno strpljenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar