U trendu

Lagana letnja čorbica

Ostali ste sami kod kuće ili se na neki drugi način desilo da imate kuhinju samo za sebe. Želite neki lagani letnji obrok, a da po mogućnosti bude i zdravo i nešto što vas neće ugojiti (bar ne mnogo), kao i da bude i zanimljivog ukusa. Možda samo za vas, a možda i za vas i za društvo. Ako je tako, imamo predlog za vas – laganu čorbu (ipak dovoljno solidnu da zasiti) koja najviše prija uveče, ali može da se jede u bilo koje doba dana. Spremni za malo kuvanja?
Od sastojaka, potrebno vam je maslinovog ulja dovoljno da pokrije dno lonca u kome ćete kuvati, jedan manji crni luk, sto grama pečuraka po osobi, po jedna šargarepa, paškanat i tikvica po osobi, veza mirođije, soli po ukusu i kisela pavlaka po ukusu. Luk iseckajte na kolutove, pečurke očistite (temeljno operite pod mlazom vode) i iseckajte na kolutove. To ide na dno lonca. Zasad ne dodajete vodu nego samo propržite luk s pečurkama.
Dok se to prži (pečurke će ispustiti sopstvenu vodu), očistite šargarepu i paškanat. Za slučaj da ne znate kako se to radi: odsečete oba kraja, operete šargarepu ili paškanat, a zatim nožem sastružete spoljni sloj tako da nema više ničeg što deluje prljavo (nije nimalo teško, samo je dosadno ako je količina velika). Šargarepu i paškanat iseckajte na kolutove ili kockice, kako vam se više dopada, dodajte ih onom luku i pečurkama. Sada dodajte vode po potrebi (ako je za jednu osobu, tri decilitra vode će biti dovoljno – pa vi procenjujte koliko vam treba, u zavisnosti od toga za koliko ljudi kuvate) i promešajte.
Dok se čorba krčka (sve vreme kuvate na najjačoj vatri, tako će brže biti gotovo), očistite tikvicu i mirođiju. Tikvicu čistite tako što je operete, a zatim nožem skinete koru. Iseckajte tikvicu na kockice. Probajte čorbu koja se krčka – ako je šargarepa postala mekša, vreme je da dodate i tikvice. Procenite da li je potrebno da dodajete vodu i koliko; voda treba da prekrije sve sastojke. Sačekajte oko pet minuta da i tikvice omekšaju (probajte, da budete sigurni), a onda dodajte soli po ukusu i iseckanu mirođiju, pa promešajte. Kuvajte još oko minut-dva – i čorba je gotova. Kada je poslužite, svako neka doda kiselu pavlaku po želji (oni koji drže dijetu neka ne uzimaju pavlaku).
Ova čorba je zanimljivog ukusa, ima dovoljno proteina, minerala i vitamina da predstavlja sasvim solidan obrok, a neće vam opteretiti stomak. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar