U trendu

Moj prijatelj previše pije

Znamo da ti nije lako da posmatraš dobrog prijatelja kako konstantno pije i pravi budalu od sebe. Ali kakva je tu tvoja uloga, šta ti treba da uradiš? Da li treba da to ignorišeš i da se praviš da je sve u redu? Ili možda da sve ispričaš njegovim tj. njenim roditeljima?

Najbolje bi bilo da za početak popričaš sa njim tj. sa njom. Razgovarajte kada ste sami i kada on/a nije pijan/a. Počni da pričaš kako se osećaš i precizno opisuj svoja osećanja pri tom izbegavajući da ga/je optužuješ za ono što čini. Nemoj da izigravaš učiteljicu ili psihologa. Bitno je da ti pokažeš kako se osećaš i da izraziš svoju zabrinutost zbog onoga što se dešava, ali se nemoj bojati da otvoreno kažeš: „Ja nisam u poziciji da mogu da te savetujem šta da radiš dalje“. Ti kao prijatelj možeš i treba da budeš tu da saslušaš i razumeš, ali ima slučajeva kada je neophodna profesionalna pomoć.

Ako ikada dođeš u situaciju da je tvoj drug ili drugarica u pijanom stanju i želi da vozi, važno je da intervenišeš. Uzmi ti ključeve od kola ili pozovi taksi. U ovakvim situacijama nemoj da se trudiš da izgledaš cool pred društvom, već otvoreno stavi svima do znanja koliko bi takve igre mogle da budu opasne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.