U trendu

Mrzećete ih zauvek (1)

Svako se nekad posvađa, ljudi svašta kažu jedni drugima, i nekada se desi da ste toliko ljuti na osobu s kojom ste se posvađali da ste apsolutno sigurni da ćete je zauvek mrzeti. Normalno je da se nekad tako osetite, a nije loše biti svestan da takva osećanja, ako ih ne hranite, neće potrajati.
Već se i deca u vrtiću nekad žestoko posvađaju, pa, recimo, petogodišnja devojčica, nakon što se vrati kući, ispriča majci da se posvađala s drugaricom i da nikada više reč s njom neće progovoriti. I sledećeg dana se pomire i nastave da se igraju i ponovo su najbolje drugarice. Kada dospete u pubertet i hormoni vam prorade, emocije postanu intenzivnije od bilo čega što ste do tada iskusili. Kao i dok ste bili znatno mlađi, i dalje vam se dešava da se žestoko posvađate s nekim, sada još i žešće, jer emocije, zbog hormona, budu intenzivnije. S druge strane, pošto znate da od deteta polako postajete odrasla osoba, verovatno je da osećate i pritisak da se ne ponašate kao dete.
Onda ne samo da u besu zaključite da tu groznu osobu s kojom ste se posvađali mrzite (a moguće je da povod za svađu uopšte nije bio nešto toliko krupno, nego ste u sukobu, zbog intenzivnih emocija s kojima još uvek ne možete da izađete na kraj, i vi i ta osoba otišli znatno dalje nego što je trebalo), već osećate i potrebu da pred sobom opravdate žestoku reakciju. Niste dete pa da se zbog neke sitnice razbesnite, zar ne? Ovo mora da je znatno ozbiljnije, čim ste vi toliko ljuti – i zato počnete maltene da izmišljate razloge zbog kojih ste se toliko razbesneli i zbog kojih treba tu podlu pokvarenu osobu da mrzite do kraja života.
Prilično je teško prihvatiti činjenicu da intenzitet emocija dobrim delom dolazi od nekih tamo hormona. To bi značilo da one nisu "stvarno stvarne", a kako da ne budu stvarne kad ih vi toliko snažno osećate? Dokaz da se o hormonima radi mogao bi da bude u tome što te emocije relativno brzo prođu – samo, mnogi će, jer ne žele da poveruju u to da su "ni zbog čega" (ako ne znaju da se dobrim delom radi o hormonima) ili zbog hormona, a ne zbog objektivne povrede, reagovali tako kako su reagovali, da u sebi iznova preživljavaju sukob, ko je kome šta rekao, da nalaze opravdanje za sebe i da dodatno krive tu osobu i uveravaju sebe da imaju razloga da je mrze. I na taj način će hraniti negativna osećanja u sebi, nekada čak dok im to ne postane toliko uvreženo da zaista nastave da mrze tu osobu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.