U trendu

Na šta trošite vreme? (2)

Pisali smo o potrebi da, ako domaće zadatke nikada i ne počinjete pre nego što vam je već vreme za spavanje (a valjalo bi i da se naspavate), reorganizujete svoje vreme na malo efikasniji način. Danas pišemo o tome kako da od tog postepenog menjanja navika napravite igru.
Igru možete igrati s prijateljem koji ima sličan problem. Napravite prijateljsko takmičenje od toga. Oboje vodite beleške, pratite ko šta i koliko radi i poredite te beleške (bez varanja!). Unapred odredite koji je cilj za tu nedelju (na primer, tri sata gledanja televizije manje i toliko sati učenja više – nedeljno, ne dnevno), i ko bude bliže tom cilju, pobednik je i dobija nagradu (nagrada je nešto simbolično, kao čokoladica, nikako nešto skupo – a ne mora da bude ni nešto materijalno). Igra će vas oboje podstaći na napredak, plus ćete se i zabaviti.
Igru možete igrati i s nekim od roditelja – sasvim sigurno bi i oni mogli da sopstveno vreme rasporede tako da budu produktivniji (niko nije savršen!). To bi tek moglo da se pokaže kao zabava (a tek ako ih pobedite…).
Jednom kada dostignete krajnji cilj (da školske obaveze redovno završite pre vremena za spavanje), nagradite sebe slavljem. Slavlje može biti izlazak s prijateljem s kojim ste se takmičili, ili mala kućna proslava s roditeljima. Čak i ako se niste takmičili ni sa kim, nego ste sve sami postigli, možete da nagradite sebe nekom vrstom slavlja kada dostignete tako veliki cilj – napravite žurku, predložite roditeljima porodično slavlje (ako su pratili vaše napore i znaju šta ste se toliko trudili da postignete, vrlo je verovatno da će prihvatiti), ili smislite za sebe neku dostojnu nagradu. Ni odraslima često ne uspeva da se tako organizuju da obave sve što je neophodno obaviti do vremena kada bi bilo zdravo da legnu da spavaju, ako će se propisno naspavati. Ukoliko to vama tako mladima uspe (a, naravno, cilj nije da vam sve vreme ide na učenje, već da se i pored na vreme obavljenih školskih obaveza provodite i uživate), zaista ste postigli nešto ekstra. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.