Naći prijatelje (1)

Postoje oni koji brzo i lako sklapaju prijateljstva – već i na kratkom putovanju vozom raspričaće se sa svima, lepo se isćaskati i još s nekim razmeniti broj telefona i ostati kasnije u kontaktu. Ali, ima i onih kojima je velik problem da se sprijatelje s nekim, to jest, za početak, da nađu nekog s kime žele da se sprijatelje.
Kad nam ne uspeva da nađemo prijatelje, razlog je često u nama samima, u našem ponašanju i stavovima, koji nam ne dopuštaju da uspostavimo pravu komunikaciju. Najčešći razlozi su sledeći: stidljivi ste pa niste u stanju da priđete bilo kome; nemate samopouzdanja pa zato ne umete da se u društvu izrazite na pravi način (nego se nečim brzopleto izletite, kažete ili uradite nešto neprikladno, pa vas svi „belo“ gledaju); nepoznavanje samog sebe dovoljno dobro (ako ne znate šta vas same zanima, šta vam je bitno, teško da ćete naći osobe koje dele vaša interesovanja i stavove – koja interesovanja i stavove?); nepoznavanje umeća komunikacije (i onda, recimo, ispadnete preagresivni, ili prenametljivi, previše brbljivi…); rutinski odlazak uvek na ista mesta i sretanje uvek istih ljudi (a već znate da vas niko tu ne zanima, ali, eto, navikli ste da tu dolazite); maštanje o prijateljima bez konkretne akcije da se prijatelji nađu ili korišćenje internet prijateljstava (s ljudima koje nikad niste sreli u stvarnom životu niti imate priliku da ih sretnete u stvarnom životu) kao zamene za prava prijateljstva; promena škole ili komšiluka pa ne umete da se snađete u novoj sredini.
Jednom kad se prepoznate u nečemu od navedenog (može da se radi i o kombinaciji), stvari postaju malčice lakše, jer makar znate u čemu je problem, šta je to što vas sprečava da steknete prijatelje. A onda sledi akcija, što može da bude prilično problematično i zastrašujuće, jer najčešće ispadne da morate da promenite ponašanje i/ili rutinu na koje ste navikli i s kojima se osećate koliko-toliko bezbedno. Ono što je dobro jeste što možete početi malim koracima, nečim čija glavna svrha nije da nađete prijatelje, tako da nećete osećati pritisak s te strane. Pročitajte sutra na šta konkretno mislimo i šta jednom kad dospete u neku grupu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.