Nemojte gladovati!

Priznajte: volite slatkiše. Sviđaju vam se hamburgeri i druga „nezdrava hrana“. Znate: kad vam zafali energija, čokoladica vam je može za tili čas obezbediti. Nevolja sa grickanjem čokoladica svakog časa jeste to što ćete se ugojiti od toga (plus, većina devojaka će se ugojiti lakše od dečaka), a kako onda da uđete u svoje omiljene farmerke? Ne želite baš da šetate unaokolo „king sajz“ obline. Opet, ako jednostavno ne jedete, srušićete se od gladi, bićete bledi ko vampir, neraspoloženi… Nije ni to neko rešenje. Šta učiniti? Dobra ideja je da ne posežete za slatkišima svaki čas kad vam je potrebna dodatna energija – već za proteinima.

Proteini vam neće pružiti energiju onako momentano kao slatkiši, ali će vas njihova energija „držati“ znatno duže (pa nećete osećati potrebu da svakog časa nešto grickate). Plus, od proteina se nećete nešto ugojiti. Jaje, na primer, sadrži proteine koji pružaju više energije od bilo kojih slatkiša – ali da bi ti proteini mogli da „stupe u dejstvo“, vaš organizam mora da potroši toliki broj kalorija da nema šanse da se samo od jaja (kuvanih) ugojite.

Ipak, valja biti oprezan i ne preterivati ni sa proteinima: ukoliko ih previše konsumirate, nastradaće vam srce, a sačekaće vas i osteoporoza (to je ono kad kost može da vam se polomi „iz čista mira“ – recimo, samo ste se sagli da podignete nešto). Tinejdžerke bi trebalo da konsumiraju oko 55 grama proteina dnevno, i to iz različitih izvora (jer će u mleku biti nekih hranljivih materija kojih nema u jajima); tinejdžerima je potrebno nešto više.

Sad i praktične informacije: koje to namirnice sa proteinima su zgodne, a da vas ne ugoje? One sa što manje masnoća – evo koje su, i to po grupama (trebalo bi da iz svake grupe povremeno „gricnete“ nešto). Pasulj (naročito crveni), grašak, leblebije; mlečni proizvodi (to jest, nemasni sir, mleko, jogurt). Jaja – kako god vam se sviđaju, ali nemojte jesti svaki čas pržena jaja. Riba – bakalar, losos, grgeč, pastrmka (i ostale su dobre, ali ove su super što se tiče nemasnih proteina). Meso – nemasna govedina; živinsko meso – piletina; soja – mlada soja, sojin sir, sojino mleko, tofu; semenke – kikiriki, puter od kikirikija, pistaći, susam; povrće – brokoli, spanać, pečurke.

Kombinujte kako vam se sviđa, budite puni energije – i izgledajte baš onako kako želite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.