Neželjena trudnoća nije samo njen problem (2)

Pisali smo o čestim reakcijama momaka kada saznaju da je nešto uživanja u seksu dovelo do neželjene trudnoće devojke s kojom su bili, i zbog čega reaguju na taj način. Danas pročitajte na koje se sve načine neželjena trudnoća devojke tiče i momka.
To što je dete začeto u devojčinom telu mnoge će momke, tako željne potvrde da se zapravo ništa u šta baš moraju da budu uvučeni nije desilo, navesti na ideju da je sve to zapravo njen problem. U njenom telu se dešava, dete je njeno, gotova stvar. Nije tako. Mada je biologija učinila da majka devet meseci nosi dete u svom telu, to ne znači da je ona jedini roditelj. Za stvaranje novog života neophodno je dvoje – devojka svakako nije zatrudnela sama od sebe, trudnoća je posledica nečega što su momak i devojka zajedno učinili.
Pored toga, očeva uloga se nikako ne završava začećem deteta. Mnogobrojne studije su pokazale da su za dete podjednako bitna oba roditelja. Može samo majka da odgaji dete. Može i samo otac. A može i neko sa strane. Ipak, bilo prisustvom, bilo odsustvom, oba roditelja imaće podjednako važnu ulogu u životu osobe koju su doveli na svet. I od toga nema bekstva.
Šta sve to znači za vas sada, u ovom trenutku vašeg života? Znači da, ako ne želite da budete tate, morate jako paziti da to ne postanete. Uzdržavanje od seksualnih odnosa je jedan način. Pravilno (i redovno, "ma samo ovaj put ćemo bez" može da bude baš onaj u kome ćete začeti dete) korišćenje kontracepcije, pre svega kondoma, drugi je način. Jednom kad devojka zatrudni, to nije samo njena stvar, već i vaša, zato što je i dete vaše. I bilo da se ta trudnoća prekine ili da dete bude rođeno, to će uticati i na vas i na devojku, do kraja vaših života.
Uživajte u intimi – ali uz punu svest o tome šta ta intima može da donese i uz preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.