U trendu

Nikuda bez šminke

Neke tinejdžerke se redovno šminkaju, neke se ne šminkaju uopšte. Ima i onih koje se našminkaju tek ponekad, za neke posebne prilike kao što je izlazak s dečkom ili s društvom, a ima i onih koje nikuda ne idu nenašminkane. Na kraju, ima i onih koje ne razlikuju šminkanje od lične higijene.
Šta pod time mislimo? Sigurno ste čuli bar neku devojku da kaže: "Jao, ja ni kod najbolje drugarice nisam u stanju da odem nenašminkana, to jest bez bar malo pudera na licu, i masne kose". Šta s tim? To što se u takvoj rečenici izjednačavaju nenapuderisano lice, to jest lice bez šminke, i neoprana kosa, što veze nema sa šminkanjem, već s ličnom higijenom. I šta je tu problem? Problem je što osobe koje razmišljaju na taj način i prečesto održavanje lične higijene zamene šminkom i dezodoransima, što im može ugroziti zdravlje, jer zamene za higijenu nema. Prljavo je prljavo, makar i bilo sakriveno šminkom.
Moguće je da ste to videle nekad u svlačionici pred čas fizičkog: devojka koja je došla baš lepo našminkana u prepodnevnu smenu, i vi ste joj se divile kako je uredna i u stanju da ujutro izdvoji dovoljno vremena da propisno očisti lice, pripremi ga za šminku i našminka se, dok vi jedva stignete da očistite lice i istuširate se i otrčite u školu – a onda tokom presvlačenja vidite da ta devojka ima prljav donji veš. Niste zagledale, samo ste krajem oka videle. Možda se upitale kakvi su joj to prioriteti, može da se našminka, a ne vodi računa o čistoći? I zaključile da definitivno nije uredna.
Kako se uopšte stigne do te tačke? Počne se s normalnom jutarnjom higijenom, pa onda dođe nadgradnja u vidu šminkanja. Vremenom šminkanje postane automatsko, nešto što ćete svakako uraditi pred polazak u školu ili bilo kakav izlazak iz kuće, i u vašoj glavi se spoji s ostalim ritualima higijene. A onda se desi da nemate vremena za kompletnu negu, ili vam naiđe period kad vam je teško da ustanete na vreme, i ritual jutarnje nege se skrati. I to se svede na šminkanje, jer se našminkane osećate sigurnije.
Ipak, ma koliko vam šminka na licu ulivala samopouzdanje (a s nemalim brojem devojaka je tako), higijena bi morala da ima prednost. Ako zbog nedostatka vremena morate da birate između higijene (čišćenje lica, tuširanje, pranje kose, pranje zuba) i šminkanja, zbog sopstvenog zdravlja trebalo bi prednost dati higijeni. Higijena smanjuje verovatnoću da će doći do neke infekcije; šminka ne. Pored toga, higijena vas dobrim delom održava zdravim – a zdrava devojka je najlepša, sa šminkom ili bez nje. Da i ne spominjemo da će, recimo, redovno čišćenje lica mnogo više pomoći da vam koža ne bude masna i da nemate bubuljice nego što će vas ulepšati šminka kojom nečistoću i bubuljice prikrivate; redovno tuširanje će dovesti do toga da se, i kada se oznojite, znoj manje neprijatno oseća, i efekat je mnogo prijatniji nego ako se neredovno tuširate i zalivate dezodoransom ili parfemom kojima krijete neprijatne mirise. I tako redom.
Naravno, najlepše je kad imate vremena za sve, pa se pobrinete i za kompletnu higijenu i još se lepo (i ne preterano, šminka najviše ulepša kad je ima malo) našminkate – ali, ako morate da birate, higijena bi trebalo da uvek ima prednost. Svilenkasta, tek oprana kosa će ionako više doprineti vašem izgledu nego malo "farbe" na licu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.