U trendu

Njihov problem kao dan žalosti

Kaže se da je svakome njegova muka najteža, i to je tačno, ali neki sa žalbama zbog nekog problema umeju baš da preteraju, kao da bi sada svet trebalo da stane jer nešto nije onako kako njima odgovara, kao da svi sad treba da budu u žalosti.
Što se samih problema tiče, mogu da budu različiti. Ne dopadaju se simpatiji, dečko ili devojka su ih ostavili, nisu dobili poklon koji su hteli, propali su im neki planovi, roditelji ih nisu pustili da izađu, morali su da prime vakcinu protiv tetanusa jer ih je ujeo hrčak, morali su kod zubara da poprave zub, posvađali su se s nekim ko sad neće da priča s njima… Problemi mogu da budu različiti – i, po pravilu, nisu zaista nešto što vam deluje tragično; oni koji zaista imaju ono što biste nazvali ozbiljnim problemom znatno su tiši, ne prave dramu od toga, ne ponašaju se kao da sad svi njima i njihovom problemu treba da se posvete. Svakako, ni problemi koje smo naveli nisu nešto prijatno, daleko od toga, ali nisu ni nešto što nagoveštava skoru propast sveta.
Šta da radite s takvima? Šta kad se ponašaju kao da samo oni i njihovi problemi postoje? Prvo ih saslušajte i pokažite saosećanje. Nakon toga, pokušajte da promenite temu – što najverovatnije neće ići. Ukoliko nastave da vam dosađuju, sklonite se. Vrlo je verovatno da im to nimalo neće biti po volji, mogli bi i svašta negativno da kažu o vama svima koji hoće da ih slušaju – samo, ako su oni rešili da svet ima da stane zbog onog što se njima desilo, šta god da učinite, neće im biti po volji, neće im biti dovoljno, a što se tiče toga da će pričati loše o vama jer ih ne podržavate, pre ili kasnije ostaće bez onih koji hoće da ih slušaju.
Treba biti uz prijatelje kad imaju probleme, treba ih saslušati i pomoći im onoliko koliko možete; svakako da prijateljstvo nije da tražite od svih da budu veseli i raspoloženi u svakom trenutku, dok vi slušate muziku sa MP3 plejera i proveravate porukice na mobilnom, i naravno da nikome njegov/njen problem neće delovati trivijalno. Ali, ako preteruju s traženjem pažnje, ako se ponašaju kao da svet treba da stane jer ih je osoba s kojom su bili celih pet dana ostavila, nimalo im nećete pomoći time što ćete ih držati u uverenju da je to zaista velika svetska tragedija čije detalje treba raspravljati barem narednih pet godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.