U trendu

Nov „trend“ u ishrani – pljuvanje

Za anoreksiju (izgladnjivanje do besmisla, često sa smrtnim ishodom) i bulimiju (namerno povraćanje nakon svakog obroka) najverovatnije ste čuli, ali sada postoji još jedan „trend“, to jest, poremećaj u ishrani. Radi se o pljuvanju. Kako to izgleda?

Počinje naizgled bezazleno. Devojka reši da smrša, ali ne može da odoli slatkišima i masnoj hrani, pa se „pametno“ seti da će takvu hranu da sažvaće, ali je neće progutati, nego ispljunuti. Neretko će, željna slatkiša i jače hrane od laganih biljčica, tako da sažvaće i po dve-tri table čokolade – i sve će da ispljune.

Što je još gore, stvar se ne zadrži na tome. Počinje se s pljuvanjem slatkiša i masne hrane, pa se pljuje svako meso, mlečni proizvodi, sve što sadrži ikakvu masnoću – i na kraju se pljuje praktično sve. Zagrižene anoreksičarke ne smatraju da je ovo dovoljno efikasno, jer i tokom žvakanja nešto kalorija ipak dospe u organizam, a s druge strane, „pljuvačice“ smatraju da ne pate ni od kakvog poremećaja u ishrani, jer ne povraćaju, niti se uzdržavaju od hrane. Jedu one, samo, eto, pljuju.

Pljuvanje se, u principu, završava anoreksijom. Anoreksija ostavlja teške posledice na organizam, naročito na organizam mladih devojaka, koje se još uvek razvijaju. Kosa opada, nokti pucaju, koža postaje hrapava i suva, koncentraciju je nemoguće održati, nervozne su i umorne, padanje u nesvest nije nikakva retkost. S vremenom dolazi i do oštećenja koštane srži, pa i neplodnosti – a ni smrtni ishod nije toliko redak. Što se kasnije počne s lečenjem anoreksije, sve je teže oporaviti se, jer su oštećenja postala prevelika.

Zato, molimo vas: bez pljuvanja hrane. Ako zaista imate višak kilograma, takav da ugrožava vaše zdravlje (nije višak kilograma ako imate „celih deset kila“ više od anoreksične manekenke), razgovarajte s mamom i školskim lekarom, kako biste smislile režim ishrane koji će vam u kombinaciji s fizičkom aktivnošću pomoći da taj višak izgubite. Međutim, ne pokušavajte ni sa kakvim ultrabrzim metodama (neefikasne su) i nipošto se nemojte izgladnjivati – tako nećete postati lepe ni privlačne, tako ćete se samo razboleti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.