U trendu

O površnim prijateljstvima

Postoje osobe čija su prijateljstva sasvim kratkotrajna. Te osobe prijatelje menjaju istom brzinom kojom menjaju i donje rublje – ili i brže. Tu se ne radi o nedruželjubivim osobama, naprotiv; ove osobe nemaju ništa protiv toga da su stalno okružene prijateljima, samo, ti prijatelji se svaki čas menjaju. Možda ste i vi takvi?

Ako jeste, znate već i sami na šta vaša prijateljstva liče. Zgotivite novog poznanika ili poznanicu, super ste s njima – sve dok vam ne upute prvu kritiku. A onda ćao, do viđenja – šta ima drug ili drugarica da vas kritikuje? Ako mu/joj se nešto kod vas ne dopada, slobodan im put! Naći ćete već nekog novog za druženje.

Ovakvo ponašanje je krajnje površno. U redu, ne dopada vam se to što vas je neko kritikovao – ali ni toj osobi se nešto kod vas nije dopalo, pa nije odmah prekinula prijateljstvo. Pravo prijateljstvo uključuje kompromise i dogovaranja. Ukoliko toga nema, ukoliko su prijateljstva samo površna, ljudi vrlo brzo shvate da na vas ne mogu da se oslone – i brzo prestanu i da pokušavaju.

Možda vam se to i dopada – da niko ništa i ne očekuje od vas. Moguće je da vam prijateljstva služe samo za kratkotrajnu zabavu, pa čim prestanu da budu zabavna, vi ih odmah prekinete. Samo, ako se tako ponašate, ne bi bilo loše da budete svesni sledećeg: prijatelji (zapravo, poluprijatelji) koje imate biće podjednako nezainteresovani za vaše probleme i kritike kao i vi za njihove. Šta to znači?

To znači da, ako vam ikad zatreba pomoć, od prijatelja kakve ste sposobni da imate nećete moći da je očekujete. Najviše što od njih možete očekivati jeste da vam na času dodaju gumicu ili da vam pridrže torbu na trenutak (dok obučete jaknu, recimo) ako ih za to zamolite. Za bilo koji problem veći od toga moraćete da se pobrinete sasvim sami – a već sama svest o tome učiniće da se osećate usamljeno i najveći deo vremena neraspoloženo.

Sad vi vidite da li se takva neobavezna i površna prijateljstva isplate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.