U trendu

Odabrati pravi puder

Jedna od prednosti koju devojke imaju nad dečacima (ili bar nad većinom dečaka) jeste to što omražene pubertetske bubuljice mogu da sakriju puderom. Međutim, veoma je bitno odabrati pravi puder kako se problem ne bi pogoršao.
Kad kažemo "pravi puder", ne mislimo na nijansu u boji – ne odmah, u svakom slučaju. Mislimo na tip pudera. Naime, nekada se smatralo da je najbolje koristiti puder u prahu, da ne biste zapušili pore. To i jeste bilo tačno, nekad, ali se kozmetička industrija od tada razvila. Danas je moguće naći i kvalitetne tečne pudere kojima nećete zapušiti pore i koji će vam, zapravo, biti od veće pomoći nego onaj u prahu.
Šta, zapravo, može da bude problem s puderom – svaki će da vam prekrije bubuljice, zar ne? Prekriti ih hoće, to je tačno, ali ako koristite one najjeftinije, u kojem god obliku da su (u prahu, kameni, tečni), sebi zapravo nimalo ne pomažete, jer ti jeftini puderi uopšte ne neguju kožu, bukvalno samo prikriju postojeći problem – a zbog izostanka neophodne nege, problem s bubuljicama se samo pogoršava. Onda morate da koristite još više pudera da biste prikrili bubuljice, pa se problem još više pogorša, pa vi koristite još više pudera i tako u beskraj. Nije zabavno.
Umesto tog začaranog kruga, bolje je da se opredelite za neki kvalitetan tečni puder. Verovatno je da vam je koža masna, pa bi trebalo odabrati puder namenjen tom tipu kože (piše na pakovanju ili uputstvu), dakle, onaj koji reguliše lučenje masnoće i održava vlažnost kože. Ako vam koža pripada nekom drugom tipu (suva, normalna, mešovita koža), odaberite puder pravljen baš za taj tip kože. Kome god tipu da pripadate, puder mora da sadrži i sredstvo za zaštitu od štetnog sunčevog zračenja, a mora imati i oznaku da je "nekomedogen", to jest, da ne zapušava pore. Tek kad su svi ovi uslovi zadovoljeni, dolazi na red biranje prema boji, to jest, prema nijansi.
Dobra je ideja da puder kupite u apoteci, jer je tamo verovatnije da ćete naći prirodnu i kvalitetnu kozmetiku, plus će i farmaceut znatno bolje od simpatične (ili ne toliko simpatične) devojke u parfimeriji umeti da vam preporuči koji puder bi baš vama odgovarao.
Sve to lepo zvuči, ali vi nemate novca za takav puder? Onda pokušajte da polako skupite novac (nije potrebno da puder bude najskuplji, nego samo da zadovoljava uslove koje smo naveli, a oni najjeftiniji ih u principu ne zadovoljavaju), ako možete – a u međuvremenu je bolje da ne koristite nikakav puder (ako ikako možete da se suzdržite) nego onaj koji će vam samo napraviti dodatne probleme.

Napišite komentar