Oni koji opsedaju poznate (2)

O kakvim, zapravo, ljudima pričamo ovde? O psihički poremećenim osobama, to je sigurno. O ljudima koji postanu toliko opsednuti nekom ličnošću da veruju da imaju posebnu vezu s njom, kao i posebna prava, i spremni su da učine sve kako bi svima dokazali da su u pravu. Dodatni problem je što se radi o prilično inteligentnim osobama – poremećenim, ali inteligentnim, zaista sposobnim da ugroze nečiji život.

Da je neko opsednut nekom osobom nije nikakva nova pojava, ali zvezde su znatno ugroženije nego drugi ljudi. Zašto? Brojke izgledaju ovako: samo dva odsto onih koji opsednuto prate nekoga su zaista opasni (to jest, s ubilačkim namerama i s dovoljno mozga da te namere ostvare). E, sad, zvezde dobiju i po milion pisama obožavalaca; ako su od tih milion samo pola procenta od onih koji opsedaju, to je hiljadu takvih osoba. Međutim, dva odsto od tih hiljadu su zaista opasni – govorimo o 20 osoba koje su sposobne i više nego voljne da ugroze nečiji život; i ne samo život te zvezde već i živote svih koji se nađu na putu – računajući i osobe drage toj zvezdi (zamislite da ste zvezda i da neki psihopata hoće da napadne vašu porodicu jer veruje da ona stoji na putu „vašoj zajedničkoj sreći“).

Još nešto: osobe koje opsesivno prate druge, bar za sada, izgleda da nije moguće izlečiti od njihovog poremećaja. Oni čvrsto veruju da imaju sva prava da učine sve kako bi se sjedinili s objektom svoje opsesije – i to uverenje ne menjaju. Smatraju da su oni u pravu, a ostatak sveta u iluziji. Šta učiniti s takvima, osim da ih zatvorite negde?

Madona, Rebeka Šajfer, Tereza Saldana, Majkl Džekson, Šer, Džon Lenon, Majkl Džej Foks, Vitni Hjuston, Dejvid Bouvi, Stiven Spilberg… To su samo neke od zvezda koje su pratili opsesivci – neke od njih s tragičnim ishodom, a neki su još uvek živi i zdravi. Ako ste poželeli da budete kao neka od tih zvezda i ako verujete da je njihov život samo glamur i uživanje, razmislite ponovo. Ima u njihovim životima i mnogo čega dobrog, naravno – ali i mnogo toga toliko ružnog da to nikome ne biste poželeli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.