U trendu

Osećanja – kako ih izraziti?

Nekim ljudima izražavanje osećanja nije nikakav problem – vrlo lako će da planu, da se glasno nasmeju, kada imaju sudar, za to zna cela škola. Neki drugi jedva da pokazuju ikakva osećanja – teško im je da priznaju da su povređeni, nikada ne traže pomoć, kad su zaljubljeni, za to niko ne zna (čak ni osoba u koju su zaljubljeni), ne smeju se glasno (nasmešiće se na ono što im je smešno, ali neće napraviti nikakvu buku), mnogi ih smatraju za hladne. Nekad ih smatraju i za bezosećajne, ali to nije tačno – njihova osećanja su jaka kao i bilo čija, samo ih oni ne pokazuju.

Ako ste se prepoznali u ovom drugom tipu ljudi, trebalo bi da znate da to baš i nije zdrava varijanta. Sasvim je u redu ako ste malo zatvoreni – zaista ne mora ceo kafić da zna da vam je nešto smešno, cela ulica da ste besni, a cela škola da imate sudar – ali nije dobro da potiskujete osećanja. To vrlo lako dovede do toga da „pucate“ i da imate emocionalne krize svakih nekoliko meseci, onda kada vam se sve nakupi. Onda se osećate iscrpljeno – a sve vreme osećate se usamljeno i neshvaćeno.

Pobedite stidljivost i strah! Jeste, ume da bude frka od toga da pokažete osećanja i da pokažete da ste ranjivi; može biti neprijatan osećaj i da tražite pomoć od nekog. Ipak, to je mnogo zdravije nego da sve stalno potiskujete, da probleme večito zakopavate u sebe – i tako do novog „pucanja“.

Pokušajte da sa nekim prijateljem ili prijateljicom razgovarate o nekom problemu. Gledajte neku stvarno smešnu komediju sa prijateljima i dopustite sebi da se nasmejete, ne samo smeškate (to ne mora da bude veoma glasan smeh). Pogledajte neki tužan film ili pročitajte tužnu knjigu i dopustite sebi da pustite koju suzu (to možete i sami, ako baš ne želite da vas drugi vide kako šmrcate).

Ne morate samo da ćutite i da trpite. Otvorite se, makar povremeno, i videćete kako stvari postaju lakše kad oni oko vas postanu svesni toga da imate neki problem; prijatno ćete se iznenaditi kad vidite koliko njih je voljno da vam pomogne. Pokažite emocije i osetićete koliko je lakše kad ne držite sve u sebi. Opustite se i pokažite drugima da vam je zaista stalo do njih – i iznenadićete se kad vidite koliko njih bi vas rado prihvatilo kao prijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.